Autor: Indrek Kald • 27. september 2019

TalTech võib avada filiaali Kasahstani pealinnas

Sel nädalal on Tallinna tehnikaülikoolis külas Kasahstani ettevõtjad, kellega plaanitakse koostööd digirakenduste ekspordiks, sealhulgas on kõne all TalTechi tegevuse alustamine Kasahstanis.
Tehnikaülikooli rektor Jaak Aaviksoo.
Foto: Raul_Mee

"Kasahstan on kiirelt arenev riik, kellega koostöö pakub suurepäraseid võimalusi ka TalTechile," sõnas rektor Jaak Aaviksoo. "Kevadine visiit Nur-Sultani ja sealne kõrgetasemeline vastuvõtt kinnitasid ka mõlemapoolset huvi. Nüüd tuleb see viia praktiliste koostööprojektideni," lisas ta.

Sel kevadel TalTechi teadlaste ja juhtkonna visiidi tulemuseks ongi tänane kasahhi ettevõtjate huvi ning laual on ka ettepanek avada tehnikaülikooli filiaal Kasahstani pealinnas.

Kasahhi ettevõtjates on äratanud suurt tähelepanu ning imetlust TalTechi Mektory võimekus ühendada teadlasi ning ettevõtjaid.

Bekhruz Akhundov ettevõttest Eurasia Investment Platform kinnitas Kasahstani ettevõtete huvi TalTechi vastu. "Soovime meiegi integreerida lühikursusi, näiteks suve- ja talvekoole ning IT-õppekavadel baseeruvaid lühiprogramme Kasahstani ettevõtete koolitusplaanidesse," märkis ta.

Kevadisest visiidist võitis tehnikaülikool ka sel sügisel oma õpinguid alustanud majandusteaduskonna üliõpilane, kes sai inspiratsiooni Astana Hubis toimunud rahvusvaheliselt foorumilt "Digitaliseerimine: Eesti kogemus" tulla õppima tehnikaülikooli rahvusvahelist majandust.

Zhanaiym Suleimenova sõnul on TalTechi, aga ka teiste Eesti ülikoolide koostööst Kasahstaniga palju õppida, näiteks siinsetelt idufirmadelt. "Eesti on väga digitaliseeritud ja see torkab silma igal sammul, lisaks asjaajamisele ka näiteks Starshipi pakiroboti teenust kasutades või toidupoe iseteeninduskassas." Suleimenovale on väga tugevat muljet avaldanud Eesti ülikoolide tudengid, kes on väga õpingutele pühendunud.

Lisaks Mektoryle külastab Kasahstani ärimeeste delegatsioon ka mereakadeemiat, Tallinna Sadamat ning kohtub Eesti tehnoloogia- ja transpordiettevõtjatega.

Eurasia Investment Platform (EIP) on TalTechi partner Kaspia mere regioonis. Koostöös EIP ja Eesti saatkonnaga Nur-Sultanis korraldas Taltech tänavu 12. märtsil Astana Hubis rahvusvahelise foorumi "Digitaliseerimine: Eesti kogemus", kus koos kasahhi avaliku sektori ja ettevõtete esindajatega arutleti e-riigi ja digilahenduste mõju üle majanduse arengus ja Eesti eduloo kasutamise üle programmi "Digitaalne Kasahstan" eesmärkide saavutamisel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755