Autor: Indrek Kald • 22. oktoober 2019

Rail Baltica ostab pilvepõhise andmekeskkonna USA firmalt

RB Rail AS sõlmis lepingu USA ettevõttega Bentley Systems International, et 1,2 miljoni euro eest juurutada ja rakendada Rail Baltica ehitusteabe modelleerimise süsteemi ühine andmekeskkond.
Plaanitav kiirraudteeliin Rail Baltica viib Tallinnast Leedu-Poola piirini.

Rail Baltica projekti jaoks töötatakse välja, viiakse ellu ja seatakse ülesse pilvepõhine ühtne andmekeskkond, mida kasutatakse raudteeliini projekteerimis-, ehitus-, ja opereerimisfaasis. Viieks aastaks sõlmitud lepingu kogusumma ilma käibemaksuta on 1,22 miljonit eurot ja sisaldab tarkvara arendamist, elluviimist ning hooldust. Samuti litsensitasusid ja kasutajate koolitamist. Rahastus on eraldatud Euroopa Ühendamise Rahastu eelarvest.

Hanke võitnud pakkumuse kogumaksumus koosneb pilvepõhiseset CDE konfiguratsioonist, selle seadistamisest ja kasutusele võtmisest, testimisetapist ning kasutajate koolitamisest. Lisaks tagab hanke võitja süsteemi litsenseerimise, toe ja hoolduse.

Hinnanguliselt tõuseb Rail Baltica ehitustegevuste tippajal süsteemi igapäevaste kasutajate arv 370ni. Seda tulenevalt vajadusest vahetada ja uuendada projekti tehnilist dokumentatsiooni - sealhulgas projekteerimismudeleid, jooniseid ning muud tehnilist teavet.

RB Raili tegevjuht Timo Riihimäki kinnitas, et Rail Baltica digitaalsed lahendused on sama olulised kui taristuprojekti füüsiline infrastruktuur. "Ehitusteabe modelleerimise tarkvara kasutamine keeruliste raudteeprojektide juures tagab tõhusa koostöö inimeste, protsesside ja tehnoloogia vahel. See aitab minimeerida ümbertegemist, viivitusi ning ootamatuid kulusid," sõnas ta.

Rail Baltica opereerimisfaasis varustab tarkvara vajaliku teabega hooldusettevõtteid ja taristuhaldureid, et tagada Rail Baltica katkematu, ohutu ning kuluefektiivne toimimine, lisas Riihimäki.

Hankest võttis osa viis ettevõtet: Bentley Systems International Ltd; Civilpoint Oy; GRAITEC s.r.o., SUDOP BRNO spol. s.r.o ja PSS GRAITEC ühispakkumine; ASITE SOLUTIONS Ltd ning DCS Finland Oy koostöös Pirkanmaan Mittauspalvelu Oyga. Neist majanduslikult soodsaima pakkumise esitas Bentley Systems.

Bentley Systems annab tööd enam kui 3500 inimesele 170 riigis. Ettevõtte peakontor asub Pennsylvanias Ameerika Ühendriikides.

RB Rail AS on Eesti, Läti ja Leedu ühisettevõte, mis loodud selleks, et koordineerida Rail Baltica projekti elluviimist - taristu ehitamist kiirraudteeliinile Tallinnast Leedu-Poola piirini. RB Rail on Rail Baltica projekti keskne koordinaator. Ettevõtte tegevusvaldkonnad on raudteeliini projekteerimine, ehitamine ja turustamine.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474