Autor: Indrek Kald • 29. oktoober 2019

Endine IT-minister Rene Tammist asus uude ametisse

Aastail 2018-19 Jüri Ratase eelmises valitsuses ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministrina töötanud Rene Tammist asus tööle suurettevõtja Kristjan Rahu juures.
Rene Tammist on tagasi energeetikasektoris.
Foto: Raul Mee

Energiakontsern Utilitas teatas täna, et neil alustavad tööd Rene Tammist ja Andrus Zavadskis, kes hakkavad arendama tuule- ja päikeseelektri ärisuunda. Utilitasel on kavas laiendada taastuvenergiaportfelli, seda lisaks seni kontserni põhitegevuseks olevale kaugkütteteenusele ning taastuvelektri tootmisele.

Zavadskis on varem töötanud Nelja Energia tehnikadirektori ja juhatuse liikmena. Tammist oli üle kaheksa kuu ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister, enne seda taastuvenergia koja juhataja.

Eesti energiamajanduse arengukava aastani 2030 näeb ette, et 80% tarbitavast soojusenergiast ja 50% kogu tarbitavast energiast pärineb taastuvatest allikatest. "Utilitase eesmärgiks on aidata neid riiklikke eesmärke saavutada, seda nii olemasolevates kaugkütte võrgupiirkondades kui ka uute projektide kaudu," toonitas Utilitas energiakontserni juht Priit Koit.

Rene Tammisti sõnul tähendab Eesti soov saavutada koos Euroopa Liiduga selle sajandi keskpaigaks kliimaneutraalsus, korrektuure nii pikaajalistes eesmärkides kui ka meetmes.

"Sedavõrd ambitsioonikas eesmärk tähendab suuri erasektori investeeringuid puhastesse energiaallikatesse. Utilitasel on suutlikkus olla üheks võtmepartneriks kliimaneutraalsuse saavutamiseks vajalike energiaprojektide arendamisel. Mul on suur rõõm panustada Utilitase tugevasse meeskonda ja nende ambitsioonikate eesmärkide saavutamisse," lisas ta.

Andrus Zavadskise sõnul on kaasaegsed tuule- ja päikeselahendused väga konkurentsivõimelised. "Eesti kui tuuleenergia tootmiseks sobiv maa, peab ära kasutama tehnoloogia võimalusi. Eesti ressurssidega suudame ära rahuldada nii sisenõudluse kui ka olla energiat eksportiv riik," märkis ta.

Energiakontserni Utilitas põhitegevuseks on soojuse ja elektri tootmine ning kaugkütteteenuse osutamine. Utilitas varustab kaugküttesoojusega 4870 hoonet, sh üle 170 000 kodumajapidamise kaheksas linnas.

Mullu 28. novembril müüdi Kristjan Rahu suuromanduses olnud Utilitas 352 miljoni euroga Austraalia infrastruktuurifondile First State Core S.à r.l. Rahu teenis tehingust 270 miljonit eurot, millest osa investeeris energiakontserni tagasi. Samuti jäi Rahu Utilitase väikeosanikuks. Äripäeva hiljutises Rikaste TOPis oli Kristjan Rahu 312 miljoni euroga kolmandal kohal.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755