Autor: Indrek Kald • 31. oktoober 2019

Datel investeeris kosmoseprojekti kaks miljonit ja näeb suurt potentsiaali

Uue suunana kosmosest pärit andmeid analüüsiv ja klientidele pakkuv AS Datel näeb ettevõtte osaniku ning tegevjuhi Urmas Kõlli sõnul ses valdkonnas suurt potentsiaali.
Dateli osanik ning tegevjuht Urmas Kõlli.
Foto: Meeli Küttim

Euroopa kosmoseagentuuri poolt üles lastud satelliitide poolt on kogutud väga palju andmeid, mis suuresti seisavad kasutuseta, kinnitas ta IKT aastakonverentsil. Analüüsisime neid andmeid ja leidsime üsna mitu äriideed, lisas Kõlli.

Mullu suvel lansseeris Datel varase eelhoiatuse süsteemi, mis baseerub objektide liikumisel. "Selle pealt saame teha hinnanguid hoonete, rajatiste ning isegi maa-alade stabiilsuse ja võimalike riskide kohta," sõnas Kõlli.

Meil on nüüd turukõlblik toode, mis suudab hoiatada hoonete-rajatiste valdajaid, et toimuvad silmale nähtamatud muutused, mis võivad kulmineeruda katastroofiks. Näiteks kindlustusobjektide hindamisel on suur väärtus saada teada, kas kindlustatav objekt asub riskialas või mitte, selgitas ta.

Näeme, et seal on hästi palju turgu, kinnitas Kõlli. Innustan leidma valdkondi, kus isegi turgu veel pole, aga kus näete võimalusi, lisas ta.

Projekti jaoks tegi Datel 25-30 000 arendustundi tööd, sealhulgas koostöös nelja ülikooliga, investeerides ligi kaks miljonit eurot.

Kõlli sõnul kasvab nende firmade risk, kellel on palju teadmismahukat tootmist. Ta viitas Cleveronile, kelle pakirobot Hiinas kopeeriti ja patenteeriti. "Majandusluure on aktiveerunud meie suunal päris palju, oleme saanud seda tunda oma majas," kinnitas Kõlli. Mõned intsidendid on olnud ja need, mida teame, on meie jaoks edukalt lõppenud, lisas ta.

Kolme püsiarenduspartneriga Datelil on arendusfookus omatoodetel ja -teenustel. Järgmise aasta üks eesmärke on müügiorganisatsiooni suuremaks ehitamine.

Kui turg on nii uus, et klient ei oska teenust tahta, on müügitiimil oluline roll, kinnitas Kõlli. Müügiorganisatsioon peab olema suuteline oma piirkonnas tegutsema, Ameerikat katame päris hästi, Aasia on problemaatiline, lisas ta. Järgmisel aastal teeb Datel baasi Singapuri.

Kuna meie müügitiim laieneb ning arendustööd tahame teha mujalgi, liigume multikultuursema organisatsiooni poole, sõnas Kõlli. Senisele kaheksale rahvusele Datelis tuleb tema sõnul kiiresti lisa. "Personalijuhtimise poole pealt on see paras väljakutse," sõnas Kõlli.

Enam kui saja töötajaga Datel müüb oma tooteid-teenuseid rohkem kui 20 riiki. Müügiesindajad tegutsevad USA, India, Jaapani ja Suurbritannia turgudel.

IKT aastakonverents keskendub järgmise aasta planeerimisele. Mõjukad infotehnoloogia- ja telekommunikatsiooni ettevõtjad ja tippjuhid räägivad oma ootustest, võimalustest ja hirmudest järgmise aasta äriplaani ja eelarve koostamisel. Tallinnas Tallinki spaahotellis toimuval konverentsil kuulutati välja ka IKT-valdkonna parimad ettevõtted.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755