Autor: Indrek Kald • 31. oktoober 2019

Rene Tammist: IT-minister ei tohi oma agendat peale suruda

Jüri Ratase eelmises valitsuses ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministrina töötanud Rene Tammisti sõnul ei tohi uus IT- ja väliskaubandusminister oma agendat peale suruda.
Endine IT-minister Rene Tammist.
Foto: Toomas Huik/Postimees

Aastail 2018-19 ministriametit pidanud Tammist rõhus koostööle. "Väärtustasin hästi palju seda, et oleks pidev kontakt erasektori esindajatega ning et me veaks seda vankrit ühiselt. Kui hakata oma agendat peale suruma, siis see eriti tulemusi ei too," kinnitas ta.

Tammist meenutas oma ministriajast otsust Eesti osalemise kohta Dubais oktoobris 2020 algaval maailmanäitusel. Tema sõnul soovivad Araabia Ühendemiraadid viia Eesti IT-lahendused teistesse riikidesse.

Oleks vaja, et järgmine minister võtaks mingil kujul selle vedada ning aitaks meie ettevõtjaid partnerluses araablastega ka Aasiasse ja Aafrikasse, lisas ta. Et need otsad maha ei kukuks, vaid keegi süsteemselt tegeleks nende võimalustega, sest on näha, et meie ettevõtjail on soov laieneda, lisas Tammist.

Reformierakonna juhi Kaja Kallase sõnul peab väliskaubandus- ja IT-minister tahtma, oskama ja suutma võõramaalastega suhelda. "Nägin europarlamendis töötades sageli, et ühiskonnad väljaspool Põhjamaid on väga hierarhilised: kui sul on vastavad pagunid, siis need avanevad ning kui paguneid ei ole, siis uksed ei avane". Põhjamaad on seda ka mõistnud, kas siis on see ühe ministri töö või aidatakse ettevõtjaid muul viisil, lisas Kallas.

Kuigi riigikogu liige Andrei Korobeinik enda sõnul üldiselt ei toeta, et et minister peab olema valdkonna asjatundja, siis siin teeb ta erandi. "Konkreetsel sel ametikohal võiks olla asjatundja" viitas ta uuele võimalikule IT-ministrile. Kui me loodame, et ta aitaks kaasa, siis peab ta ka aru saama, sõnas Korobeinik.

Välisminister Urmas Reinsalu kinnitas esmalt, et saaks ise IT-ministri tööga hakkama, ent lisas, et ka välisministeerium hakkab senisest rohkem väliskaubandusse ja eksporti panustama. Selleks loob välisministeerium väliskaubandusega tegelevate diplomaatide võrgustiku ning kõik ekspordiplaanidega või -muredega ettevõtjad on oodatud välisministeeriumi poole pöörduma.

Eelmisel nädalal lahkus ametist valetamiselt tabatud IT- ja väliskaubandusminister Kert Kingo. EKRE on kinnitanud, et neil on uus minister juba välja vaadatud.

IKT aastakonverents keskendub järgmise aasta planeerimisele. Mõjukad infotehnoloogia- ja telekommunikatsiooni ettevõtjad ja tippjuhid räägivad oma ootustest, võimalustest ja hirmudest järgmise aasta äriplaani ja eelarve koostamisel. Tallinnas Tallinki spaahotellis toimuval konverentsil kuulutati välja ka IKT-valdkonna parimad ettevõtted.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052