Autor: Indrek Kald • 8. november 2019

.

Roofit.solar nomineeriti Swedish Steel Prize 2019 finalistiks

Eesti ettevõte Roofit.solar nomineeriti Swedish Steel Prize 2019 finalistiks innovaatilise katusetoote arendamise eest, kus on ühendatud päikesepaneelid ja teraskatus.
Roofit Solar Energy tehase avamine septembris 2019 Tallinnas Harkujärve lähistel.
Foto: LIIS TREIMANN

Tänavu 20. aastapäeva tähistava Swedish Steel Prize´i eesmärk on tunnustada head inseneritööd, koostööd ja teraseinnovatsiooni. Roofit.solar on üks neljast finalistist. Auhind antakse üle 14. novembril Rootsis Stockholmis.

"Roofit.solar valmistab elektrit tootvaid metallist päikesepaneelkatuseid. Tootes on edukalt ühendatud tõhus päikesepaneelilahendus ning arhitektuurselt atraktiivne ja keskkonnasõbralik teraskatus, tänu millele on uusi tehnoloogilisi lahendusi võimalik kasutada ka ajalooliste hoonete restaureerimisel. Rootsi rapsiõlil põhineva värvkatte kasutamisel on võimalik laiendada tootmistehnoloogia piire ja tulemus näitab suurepärast ja vastupidavat nakkuvust päikesepaneeli kihtide vahel," põhjendas konkursi žürii.

Roofit.solar on ettevõttena kolm aastat vana. Selle asutas Andri Jagomägi, kellel on 15aastane kogemus fotoelektrilise tehnoloogia uurimise valdkonnas. "Omaenda maja kavandades soovis ta kasutada metallkatust, aga ka päikesepaneele. Ta sai aru, et ühtset kombineeritud lahendust ei ole olemas, seepärast hakkas ta katsetama ja leiutas viisi, kuidas neid materjale ühendada," selgitas Roofit.solari turundus- ja ekspordijuht Helen Anijalg.

Kaks-ühes katuselahenduse jaoks otsustas Roofit.solar kasutada GreenCoat-värvkattega terast. Selle käigus ühendatakse teras fotoelementidega viisil, mis hoiab ära delaminatsiooni. Lahendus näeb välja nagu tavaline teraskatus ning võimaldab elektrit toota nii vanade kui ka uute majadega, kas seda akusse talletades või edasi elektrivõrku suunates.

"Püüame igal sammul leida kõige keskkonnasõbralikuma lahenduse," ütles Anijalg. "See tähendab, et kõik materjalid peavad toetama meie visiooni. Seepärast kasutamegi üksnes terast," lisas ta.

Roofit-solari teraselahendus toodab 150 vatti energiat iga ruutmeetri kohta.

"Meie esimesed kliendid on superinnukad ning juba levitavad sõna, sest nad teavad, et see muudab nende jaoks väga oluliselt olukorda ning et nad kasutavad oma pikaealist teraskatust millekski heaks, vähendades märkimisväärselt CO2 emissiooni ja aidates võidelda kliimamuutustega," rääkis Anijalg.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052