Autor: Indrek Kald • 8. november 2019

Tartu Ülikool sai ELilt 2,5 miljonit eurot e-riigi uurimiseks

Tartu Ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituut sai Euroopa Liidult 2,5 miljoni euro suuruse toetuse projektile, millega edendatakse e-valitsemise ja avalike digiteenuste alast teadustööd ning e-riiki.
Tartu Ülikooli infotehnoloogia mõju-uuringute keskuse CITIS juht Mihkel Solvak.
Foto: Erakogu

2016. aastal ülikoolis loodud infotehnoloogia mõju-uuringute keskus CITIS on olnud riigile ja ettevõtetele partner e-teenuste arendamisel ning täiustamisel, alustades e-hääletamisest ja tööturu tõhusamast korraldamisest ning lõpetades maksuandmete süsteemiga.

Euroopa Liidu värske grandi toel võetakse tööle tippteadlane, kelle eestvedamisel kujundatakse CITIS ümber teadusrühmaks, mis hakkab olemasolevate IT-, sotsiaal-, majandus- ja õigusteadmiste ning suurandmete põhjal toetama riiki tuleviku e-teenuste kujundamisel.

Rühm keskendub eesmärgile panna digiareng võimalikult suurt ühiskondlikku ja majanduslikku tulu tooma ning samal ajal minimeerida sellega kaasnevaid turvalisuse, privaatsuse ja muid riske, teatas ülikool.

CITISe juhataja Mihkel Solvak hindas, et e-riigi võimalusi ja juba olemasolevaid andmeid tõhusamalt rakendades saaks Eesti esimesena maailmas üle minna nn kolmanda põlvkonna e-teenustele, mis võtavad pidevalt arvesse teenusekasutajate kogemust ja prognoosivad nende käitumist.

"See aitaks edendada e-teenuste kvaliteeti, vähendada aja- ja ressursikulu ning toetada nii riigi, kodanike kui ka ettevõtjate vajadusi," selgitas ta.

Teadustöö kõrval on töörühma ülesanne koolitada ka järelkasvu ning pakkuda täienduskoolitust nii akadeemilisele, avalikule kui ka ettevõtlussektorile, et parandada teadlikkust avalike digiteenuste kasutusvõimalustest ja rakendatavusest ning suurendada e-valitsemise valdkonda tundvate töötajate hulka kõigis sektorites.

Uue teadusrühma tegevust rahastatakse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist "Horisont 2020" Euroopa teadusruumi õppetoolide meetme raames. Selle eesmärk on luua võrdsed tingimused teadustööks ja innovatsiooniks Euroopa teadusruumis, tuues väljapaistvaid teadlasi asutustesse, millel on selge potentsiaal tipptasemel teadustööks.

Konkurss tippteadlase leidmiseks käib ning uus töörühm alustab professori käe all Tartu Ülikoolis tööd järgmise aasta septembris.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755