Autor: Indrek Kald • 15. november 2019

Martin P. Rinne: raamatupidaja on juhi esmane nõustaja, mitte andmesisestaja

Majandustarkvarafirma Directo juhi Martin P. Rinne sõnul on raamatupidajatel ja finantsjuhtidel täna hoopis teine roll kui veel mõned aastad tagasi
Andrus Aaslaid, Hedi Mardisoo ja Martin P. Rinne PricewaterhouseCoopersi aastakonverentsil.
Foto: PwC

"Ärimudelid on muutunud ja staatilisest andmete sisestajast või esitajast on saanud juhi nõustaja. Tänapäevane juht vajab ja ka oskab tarbida dünaamilist infot, seega peab andmetöötluse automatiseerimise abil tagama, et raamatupidaja ressurssi saaks andmete sisestamise asemel kasutada hoopis nende asjatundlikuks tõlgendamiseks," sõnas ta.

"Minu kogemuse põhjal on paljud raamatupidajad ning finantsjuhid juba täna tippjuhtide jaoks hindamatu väärtusega nõustajad," sõnas Rinne PricewaterhouseCoopersi aastakonverentsil esinedes.

Mahupõhise kindlustusvahenduse platvormi Cachet kaasasutaja ja tegevjuht Hedi Mardisoo ütles samal üritusel, et näeb uue majanduse ettevõtjana ka finantsjuhi rolli täiesti uuena.

"Tegevjuhina teen äri ja toote arendamisel tihedalt koostööd finantsjuhiga, kelle roll on sisuliselt aidata ehitada finantsprotsess üles sellisena, et tema ja raamatupidaja roll ettevõtte igapäevatöös oleks minimaalne. Kõik, mis võimalik, on mõistlik kohe automatiseerida, see on uue toote ehitamisel selgelt lihtsam kui vana mudeli muutmisel," selgitas ta.

"Selle tulemusena on meie ettevõtte finantsinimeste roll järjest enam nõustav ning liigub rohkem andmeanalüütiku profiili suunas," märkis Mardisoo.

Andrus Aaslaid, kes veab PwC Eesti intelligentsete tehnoloogiate valdkonda, näeb oma töös igapäevaselt, et AI ehk tehisintellekt on sageli mingi müstifitseeritud kuju, keda ehk liigselt kardetakse.

"AI-le tuleks öelda, millised on kasutatavad andmed, püstitada hüpotees, sisestada nn treeningprogramm ning koolitada teda, kuidas tegutseda siis, kui andmed muutuvad. Olen tugevalt seda usku, et turg hakkab muutuma siis, kui keegi teed näitab ehk et kui turul on keegi, kes on oma andmeanalüüsis teistest tunduvalt efektiivsem," rääkis ta.

"Ühel hetkel ei saa enam inimestega masina vastu, sest kiirus saab määravaks. Me lihtsalt pole mingil hetkel võimelised tegema oma ärianalüüsi ja -otsuseid nii kiiresti, kui see võiks vajalik olla," lisas Aaslaid.

Samas kinnitas ta, et näeb seeläbi vaid raamatupidaja ning finantsjuhi töö põnevamaks muutumist. "Tuleviku finantsinimene on osaliselt ka IT-inimene, see on selge," märkis Andrus Aaslaid.

12.-13. novembril Tallinnas Kultuurikatlas toimunud PricewaterhouseCoopersi aastakonverentsil "Raamatupidamine ja maksud aastal 2020" käsitleti muudatusi, millega finantsjuhid ja raamatupidajad saabuval aastal oma töös arvestama peaksid. Kõige intrigeerivam teemakäsitlus puudutas küsimust, kas robotid võtavad raamatupidajate töö lähitulevikus üle.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052