Autor: Indrek Kald • 21. november 2019

Levikom: turvauuenduste lõppemine jätab kahe kuu pärast sajad arvutid häkkerite meelevalda

Jaanuaris lõpetab Microsoft turvauuenduste ja tugiteenuste osutamise Eestis levinud operatsioonisüsteemile Windows 7 ja serveri rakendusele Server 2008. Need töötavad küll edasi, kuid aegunud rakenduste kasutamine tähendab kasutajate jaoks suuremat turvariski.
Microsofti asepresident Jean-Philippe Courtois 2009. aastal Windows 7 tutvustades.
Foto: JACKY NAEGELEN

"Turvauuenduste lõppemine annab häkkeritele võimaluse hooletusse jäetud süsteeme oma kasu järgi suunata," selgitas Levikomi IT teenuste ärisuunajuht Tarmo Kirsipuu.

Microsoft tõi populaarse Windows 7 turule 2009. aastal lubadusega arendada ja toetada toodet kümme aastat. 14. jaanuaril 2020 saab see aeg täis. "Kõikidel kasutajatel soovitatakse üle minna Windows 10-le, mis on juba viis aastat väljas ja mida võimaldati tükk aega ka tasuta installeerida," lisas ta.

Levikomi teenuste juhi Kuno Peegi sõnul on Microsoft kasutajaid ja IT-ettevõtteid toetuse lõppemisest korduvalt teavitanud ning automaatsed hoiatused jätkuvad perioodi lõpuni. "Neil, kes pole seni uuemaid versioone või alternatiive kasutusele võtnud, tasub nüüd küll juba kiirustada," lisas ta.

Tarmo Kirsipuu sõnul võtab kodukasutajal Windowsi väljavahetamine aega paar tundi ning maksab 100-200 eurot. "Hind sõltub sellest, kas seadistustööd tehakse ise või tellitakse spetsialistilt. Ärikliendi versioonid maksavad mõnikümmend eurot rohkem," sõnas ta.

"Server 2008 asendamine on suurem ja kulukam ettevõtmine, sest selle rakendusega on üldjuhul seotud mitmed teised ettevõttes kasutusel olevad teenused. Siiski pole veel hilja alustada nende toodete väljavahetamisega," kinnitas Kuno Peek.

"Mitu meie klienti on teadlikult jätnud üleminekud viimastele kuudele, aga tegevuskavad on siiski eelnevalt valmis mõeldud ja osapoolte vahel ajaliselt kokku lepitud," lisas Peek.

Algselt pidi jaanuaris areenilt taanduma ka Microsoft Exchange 2010 meiliserver, aga selle toetamist hiljuti pikendati kuni 2020. aasta oktoobrini. "Selle toote asendamisel on Levikom soovitanud klientidel liituda Microsofti teenusega Office 365 ehk kolida meilindus pilve, sest see sisaldab lisaks mitmeid häid dokumenditöötluse, andmemajutuse ja koostöötamise rakendusi ning tööd saab teha igal ajal igast seadmest," kirjeldas Tarmo Kirsipuu.

"Office 365 saab kasutusele võtta ca viieeurose kuutasuga, millele lisanduvad ühekordsed migreerimise tööd," lisas Kirsipuu.

Toomas Peegi ja Peep Põldsammi loodud Levikomi peamised tegevussuunad on asjade internet, IT, sideteenused ja videovalve. IT-ärilahenduste ja taristuteenuste valdkonnas on Levikom muuhulgas Microsofti pikaajaline partner.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052