Autor: Indrek Kald • 27. november 2019

Eesti riskikapitali fond kogus investoreilt üle 30 miljoni euro

Rahvusvahelised investorid otsustasid rahastada eestlastest partneritega varajase faasi riskikapitali fondi Change Ventures enam kui 30 miljoni euroga.
Riskikapitalifondi Change Ventures investeeringute partner Yrjö Ojasaar.
Foto: Raul Mee

Meie fondijuhtidel on täna kõik põhjused uskuda, et järgneva dekaadi jooksul asutatakse siin regioonis mitmeid suurepäraseid ettevõtteid, ütles Change Venturesi partner Rait Ojasaar.

Seda visiooni jagavad ka välisinvestorid, kes paigutasid äsja Change Venturesi teise fondi üle 30 miljoni euro, sellest 21 miljonit esimeses ringis. Uue fondi ankurinvestoriks on Euroopa Investeeringute Fond (EIF), kellega liitusid mitmed mainekad investorid, teiste seas ka börsil noteeritud Euroopa suurim riskikapitali fond Draper Esprit.

“Meie varasemad investeeringud Eesti idufirmadesse Transferwise ja RealEyes viitasid Baltimaade erilisusele. Vaid kuue miljoni elanikuga regioon on suutnud proportsioonitult palju rahvusvahelisi edulugusid toota. Ainuüksi Eestist on tulnud juba neli ükssarvikut," kommenteeris Draper Esprit fondide fondi juhataja Jonathan Sibilia.

"Seega investeerisimegi Change Venturesi kui antud regiooni juhtivasse varajase faasi riskikapitali fondi, kelle ülesandeks on järgnevalt turule tulevatesse meeskondadesse investeerida. See annab omakorda meile võimaluse uutele tulijatele sobival hetkel kasvukapitali pakkuda," selgitasSibilia.

Kolm partnerit idufirmade taustaga

Kõik kolm Change Venturesi investeeringute partnerit - Andris Berzins, Yrjö Ojasaar ja Rait Ojasaar - on varasemalt Euroopa ja Ameerika idufirmades isiklikult kaasa teinud.

Change Ventures esimese fondi portfelli ettevõtetete sekka kuuluvad mitmed tuntud Baltimaade idufirmad nagu näiteks Nordigen, MeetFrank, Interactio, Timbeter ja Giraffe360.

2016. aastal tegevust alustanud fond on võtnud eesmärgiks Eesti, Läti ja Leedu varajase faasi investeeringute maastiku parendamise. Lisaks kapitalile aidatakse portfelli ettevõtteid ka toote ja turu sobivuse leidmise, jätkuinvesteeringute kaasamise ning äri kasvatamisega.

Idufirmade arengukiiruse maksimeerimiseks on fond välja töötanud mastaapse jätkuinvestorite ning äripartnerite võrgustiku. Fondi fookuses on julgete ja globaalsete ambitsioonidega Baltimaade ettevõtjad.

Uue fondiga liitusid ka kaks uut investeeringutealast strateegilist partnerit, kelle abil laiendatakse täiendavalt regionaalset kaetust. Janis Krums, Ameerikas tegutsev lätlasest seeriaettevõtja ja äriingel, aitab fondil Baltikumi diasporaa seast huvitavaid investeerimisvõimalusi leida ning nõustab ka fondi portfelli ettevõtteid. Leedus aitab fondile ambitsioonikaid idufirmasid leida Google Baltikumi juht Vytautas Kubilius.

Esimene investeering läheb Leetu

Ühtlasi teatas Change Ventures uue fondi esimesest investeeringust, milleks on leeduka Justas Janauskase poolt värskelt asutatud Qoorio (varasemalt HumansApp). Tegemist on uudse veebikommuuniga, kus inimesed saavad omavahel kogemusi ja elutarkusi jagada.

Janauskas käivitas Qoorio, olles eelnevalt ligi kümme aastat juhtinud tema poolt vaem kaasasutatud ettevõtet Vinted - maailma suurimat kasutatud moetoodete veebiturgu, millesse on investeeritud üle 120 miljoni dollari riskikapitali.

Change Ventures juhtis käesoleval suvel Qoorio esimest rahastamisvooru, toetades seeläbi pilootlanseeringut Vilniuse turul. Qoorio meeskond teeb hetkel ettevalmistusi oma veebikommuuni äpi käivitamiseks ühes hetkel veel avaldamata Euroopa suurriigi pealinnas.

Change Ventures on esimene varajase faasi riskikapitali fond, kellel on kohapealne meeskond kõigis kolmes Balti riigis. Fond rahastab ambitsioonikaid ettevõtjaid Eestist, Lätist ja Leedust ning lisaks ka mujal maailmas toimetavaid Balti juurtega ettevõtjaid.

Fondi esmainvesteeringute suurusjärk on vahemikus 100 000-750 000 eurot, lisaks varutakse kapitali ka jätkuinvesteeringuteks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755