Autor: Indrek Kald • 28. november 2019

Eesti kutsub piirkonna riike liituma X-teega

Eesti kutsub teisi Balti riike ja Põhjalat liituma andmevahetuskihiga X-tee, et piiriüleseid e-teenuseid ühiselt ning turvaliselt kasutada.
Eesti IT-minister Kaimar Karu kohtus ka Läti presidendi Egils Letvitsiga.
Foto: Ilmars_Znotins

Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu kohtus eile Riias Põhjala ja Balti kolleegidega, et arutada piirkonna digitaalse arengu, e-valitsemise lahenduste ja edasiste koostöökohtade üle.

"Põhjala ja Baltikumi piirkond on minu hinnangul maailmas kõige pragmaatilisem," ütles Karu. "Siin on riikide vahel juba täna tihe koostöö praktiliste lahenduste leidmisel ja rakendamisel, kuid selle pinnalt on edasisi võimalusi palju. Kui me räägime piiriülestest e-teenustest, siis on oluline leida viis, kuidas neid teenuseid eri riikide vahel ka turvaliselt kasutada. Siinkohal tulebki mängu meie e-riigi au ja uhkus – X-tee," rääkis ta.

Eesti teeb täna X-tee tuumtehnoloogia arendamiseks Eesti-Soome ühiskonsortsiumi (MTÜ Nordic Institute for Interoperability Solutions, NIIS) kaudu koostööd Soome, Islandi ja Fääri saartega. NIISi eesmärk on tagada X-tee ja teiste piiriüleste e-valitsemise taristu osade arendamine ja strateegiline juhtimine.

Konsortsiumi töö on Eesti strateegiliseks huviks, et tagada X-tee kõrgem kvaliteet ja rahvusvaheline koosvõime, samas optimeerida ka arenduskulusid ja -korraldust.

"Siinne piirkond on e-valitsemise ja digimajanduse vallas olnud väga eesrindlik ja piiriülene andmete turvaline ning läbipaistev jagamine meie riikide valitsuste vahel annaks võimaluse seda positsiooni hoida. NIIS-koostöömudel on maailmas ainulaadne – esimest korda arendavad riigid üheskoos e-valitsemise tuumiktehnoloogiat ja Eesti huvi on, et võimalikult palju riike kasutaksidki koosvõimelahendusena just meie X-tee tehnoloogiat," lisas minister Karu.

Kaimar Karu jagas digiministritega ka Eesti kogemust masinõppe praktilise rakendamise, tehisintellekti algatuste ning koodivaramuga, mis muudab riigile loodud koodi ja tarkvaralahendused kõigile soovijatele vabalt kättesaadavaks ja taaskasutatavaks.

Eesti IT-minister kohtus visiidil ka Läti presidendi Egils Letvitsiga ning osales rahvusvahelisel 5G-teemalisel ümarlaual. Lisaks kohtus ta kahepoolselt ka Norra digitaliseerimise minister Nikolai Astrupiga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755