Autor: Indrek Kald • 29. november 2019

Bermuda otsib Eestist e-riigi arenduse koostööpartnereid

Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu kohtus eile Tallinnas Bermuda peaministri David Burtiga, et tutvustada Eesti kogemust e-riigi arendamisel. Peaministri Eesti-visiidi fookuses olid ka Eesti IT-ettevõtted ja nende lahendused digitaalsete riigiteenuste pakkumisel.
Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu kohtus eile Tallinnas Bermuda peaministri David Burtiga.
Foto: MKM

"Bermuda on samuti väike riik ja nende majanduses on väga suur roll finantssektoril. Sarnaselt meile muudaks seal paberimajanduse asendamine e-teenuste ja digitaalsete lahendustega asjaajamise oluliselt lihtsamaks ja paindlikumaks," ütles minister Kaimar Karu.

"Eesti infotehnoloogiasektori jaoks tähendab see eelkõige uusi ekspordivõimalusi, võimalust luua Eestisse uusi töökohti ning tutvustada laiemalt Eesti e-riigi kogemusi," kinnitas ta.

Võimaliku koostöö tulemused ei jää Karu sõnul vaid meie kahe riigi vahele. "Eesti digilahendustest on huvitatud ka mitmed maailma suuremad rahvusvahelised finantsettevõtted, kelle peakorterid asuvad Bermudal ning kes on Brexiti valguses kaalumas uusi EL kontorite asukohti," rääkis Karu.

"Eesti huvides on demonstreerida meie asjalikke lahendusi ning näidata meie võimekust usaldusväärse koostööpartnerina, aga ka seda, et suudame projekte edukalt läbi viia nii naabrite kui kaugemal asuvate riikidega. Meie ettevõtjad on juba laienenud ka mitmetele Euroopa Liidu välistele turgudele ning mida rohkem me suudame ka riigi tasandil näidata koostöövalmidust ning -võimekust, seda lihtsam on meie ettevõtetel uusi uksi avada ning ekspordikäivet kasvatada," toonitas Karu.

Viimase kahe aasta jooksul on EASi välisinvesteeringute keskus koostöös Eesti ettevõtjate ja Bermuda partneritega tegelenud Eesti e-riigi kogemuse tutvustamisega Bermuda valitsusele ja erasektorile. Läbirääkimised on olnud kõrgetasemelised ning praegu juhib e-Bermuda projekti Bermuda peaminister isiklikult. Tänaseks on projekt jõudnud faasi, kus riik on avaldanud oma valmisolekut liikuda edasi ning alustada laiapõhjalise digitaliseerimisinitsiatiiviga.

Protsessi alustamiseks külastas majandusministeerumi majandusarengu asekantsler Viljar Lubi tänavu suvel koos kolme Eesti IT ettevõttega Bermudat, et astuda kontakti sealse valitsuse ja erasektoriga ning aidata neil luua sarnast elektroonilist andmevahetusplatvormi nagu Eesti X-tee.

"Bermudal on koos kohaliku koostööpartneriga juba paar aastat ettevalmistamisel koostööprogramm, mis peaks viima asjaajamise Bermudal vähemalt osaliselt sarnasele infojagamise platvormile nagu meie X-tee," rääkis Lubi.

"Siinkohal on nad koostööst Eestiga väga huvitatud ja erinevate uute teenuste osutamiseks on Eestist kaasatud mitmeid tehnoloogiaettevõtteid, kellega lõppenud suvel Bermudal ka koostööd avamas käisime," rääkis MKMi asekantsler.

Suvisel visiidil osalesid Eestist lisaks Viljar Lubile esindajad ettevõtteist Trinidad Wiseman OÜ, RaulWalter OÜ ja Cyber Security Agency OÜ.

Bermuda peaministri delegatsioon külastas kahepäevasel visiidil e-Eesti esitluskeskust, Rahvusvahelist Maja, Tehnopoli ning tutvus ka maksu- ja tolliametiga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755