Autor: Indrek Kald • 3. detsember 2019

ELi auhinna võitnud Eesti raamatuvahetuse platvorm siseneb Briti turule

Eestis 25 000 klienti kogunud raamatuvahetuse platvorm Bookswap võitis Euroopa Liidu jagamismajanduse iduettevõtete konkursi ning siseneb peagi esimesele välisturule Suurbritanniasse.
ELi projekti EU-Give võitjad ning korraldajad, Raamatuvahetuse kaasasutaja Peeter Kruusvall keskel esikohadiplomiga.
Foto: Bookswap

Bookswap tunnistati perspektiivikaimaks algatuseks eelmisel nädalal Brüsselis ELi jagamismajanduse iduettevõtete pilootprojekti EU-Give lõpusündmusel. Võitja valis 15 finaali jõudnud projekti seast pitching-võistluse käigus välja Euroopa sotsiaalse ettevõtluse investoritest koosnev žürii.

Raamatuvahetuse kaasasutaja ja tegevjuhi Peeter Kruusvalli sõnul olid EU-Give programmi finaali pääsenud algatused väga erinevates arenguetappides – alles prototüübi kallal töötavatest kuni juba reaalselt raha kaasanud ja tulu teenivate ettevõteteni.

"Ühiseks jooneks oli aga kõigil ühiskonnas väga olulistele kitsaskohtadele lahenduste pakkumine – toidu- ja ressursiraiskamise vähendamisest toodete ja teenuste taaskasutamiseni. Seda ka Raamatuvahetuse puhul – oleme keskendunud just raamatute korduvkasutuse ja jagamise hoogustamisele, et teha lugejatele kättesaadavaks alternatiivne hulk raamatuid ja vähendada selle võrra paberiks langevate puude hulka," selgitas ta.

"Idee kõrvaldada väga suur ebaefektiivsus tänasel raamatuturul ning panna liikuma massiivne hulk inimeste kodudes sageli lihtsalt tolmu koguvaid raamatuid, on ühelt poolt lihtne ja loogiline," ütles Kruusvall.

Et see aga reaalselt töötaks, oli vaja luua mugav ja hästi läbimõeldud digitaalne teenus, kus raamatute pakkumine ja sidumine soovinimekirjadega ning edasine logistika on tervikuna lahendatud, selgitas ta.

"Tänaseks Eestis saavutatud head tulemused, efektiivne ja keskkonnasäästlik ärimudel ning konkreetne plaan UK turule sisenemiseks said finaalürituse žüriilt väga positiivse tagasiside. Samuti aitasid EU-Give poolt pakutud mentorite nõuanded edule Brüsselis tublisti kaasa," lisas Kruusvall.

EU-Give projekt, mida Eestis koordineeris kaubandus-tööstuskoda, pakkus osalejaile rahvusvahelist mentorlust, treeninguid ning ligipääsu sektori kontaktvõrgustikule.

Kaubandus-tööstusoja teenuste direktori Piret Potisepa sõnul oli projektil EU-Give kolm eesmärki: suurendada teadlikkust jagamismajanduse võimalustest, luua sidemeid oluliste sidusrühmade ning edukate algatustega ja toetada arengupotentsiaaliga ettevõtjaid, et nad saaksid kasu juba olemasolevatest erialateadmistest.

Bookswap on Eestis raamatuvahetus.ee nime all tuntust koguv iduettevõte, millel on tänaseks 25 000 kasutajat ning läbi keskkonna on Eesti inimesed vahetanud juba ligi 150 000 raamatut. Hetkel käivad ettevalmistused pea 50 korda suuremale Suurbritannia raamatuturule sisenemiseks, mis on ühtlasi Bookswapi esimeseks välisturuks. Suurbritannias loodetakse raamatuvahetuse keskkond kasutajatele avada 2020. aasta alguses.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755