Autor: Indrek Kald • 9. detsember 2019

Dell: kolm suurt muutust tööturul, mida toob kaasa tehnoloogia areng

Praegu esile kerkivad tehnoloogiad muudavad täielikult meie töökultuuri ning inimestel tuleb sellega kohaneda järgmise kümne aasta jooksul, selgus USA arvutifirma Dell tellitud uuringust.
Delli Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika regiooni president Aongus Hegarty.
Foto: Dell

Raport ennustab kolme suurt muutust tööturul järgmisel kümnendil. Suuremad muudatused toimuvad selle kohaselt töötajate värbamises, nende motiveerimises ja tehisintellekti kasutamises, mida hakkab olema aina enam. Seejuures tekib rohkelt töökohti ka juurde.

Koos tehisintellekti lahendustega saab töötajaid tulevikus paremini hinnata nende oskuste, mitte vanuse, soo või rassi järgi, mis on praegu üsna levinud. Lisaks on võimalik tehnoloogia abil hinnata, kuidas luua kõige efektiivsemad meeskonnad organisatsiooni ülesannete täitmiseks.

Teine suur muutus toimub viisides, kuidas inimesed tööd teevad. Tehnoloogia arenguga tekib aina rohkem võimalusi anda osa tööst masinale üle ja teha sellega ka teatud mõttes koostööd. Näiteks hakatakse aina enam kasutama laiendatud reaalsuse (XR – Extended Reality) lahendusi ning raporti jaoks läbi viidud uuringu kohaselt plaanib uusi tehnoloogiaid kasutada 86% ärijuhtidest.

Kolmas muutus tööturul seisneb tehisintellekti kasutamises. Aina enam hakatakse tehisintellekti rakendama andmetöötluses, et suurest hulgast andmetest seaduspärasusi leida. Uuringu kohaselt pooldab 70% juhtidest tehisintellekti kasutavate lahenduste rakendamist, et ületada piirid, mida inimesed siiani omal jõul ületada pole suutnud.

Raportis on analüüsitud ka potentsiaalseid dilemmasid, mis võivad uute tehnoloogiate kasutuselevõtuga tekkida. Näiteks algoritmide kallutatus, inimeste digitaalsete oskuste erinevused ja töötajate õigused.

Uuringu järgi kasutab 67% äride juhtidest uusi tehnoloogiaid, et vältida kallutatud otsuseid, mida inimesed teinekord teha võivad. Seeläbi on uue töökoha otsijatel tulevikus olulisem mõelda sellele, kuidas masinõppe põhimõttel toimiv tarkvara tema taotlust analüüsib.

Lisaks näitab uuring, et digioskuste arenguga ei tohi oodata – töötajad peavad tehnikateadlikuks saama juba 2030. aastaks. See on väljakutse ka organisatsioonidele, kes peavad koolitama enda töötajaid.

Muutusi tuleb teha ka tööjõuseadustes. Seda põhjusel, et masinad hakkavad aina rohkem tegema tööd koos inimestega ja sealjuures on oluline tagada, et ka seadusandlus muudatustega kaasas käiks.

Delli Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika regiooni president Aongus Hegarty ütles, et tulevikus on kõik organisatsioonid digitaalsed ja toetuvad suures osas andmetele.

"Viimastel aastatel on just andmetega seotud teemad äride ja IT-juhtidega arutades põhifookuses. Tänapäeva ettevõtted peavad kindlaks tegema, et nad võtavad edukalt kasutusele tehnoloogiad nagu tehisintellekt ja XR või nad jäävad konkurentsis lihtsalt teistest maha," selgitas Hegarty.

Dell tutvustas tulevikutööle keskenduvat raportit "Future of Work" koos tuleviku-uuringute instituudiga (Institute for the Future). Raporti kohaselt peavad töötajad suutma uute tehnoloogiatega kohaneda 2030. aastaks. Sellega nõustub 60% juhtidest, kes 4600 osalejaga uuringus kaasa lõid.

Raport toob välja mitmeid tehnoloogiaid, mis töökeskkonda drastiliselt muudavad, sealhulgas tehisintellekti ja inimese koostöö ning laiendatud reaalsus ehk XR. Nende tehnoloogiate jälgimine annab aimu, milline tulevik välja nägema hakkab. Lisaks on viidatud, et masinad ei asenda inimesi, vaid inimesed hakkavad neid tehnoloogiaid juhtima.

Antud raport on üks tükk kolmeosalisest uurimistööst, mille tellis Dell Technologies koostöös tuleviku-uuringute instituudiga ja selle eesmärgiks on uurida, kuidas uue aja tehnoloogiad meie majandust, elusid ja töökeskkonda mõjutavad aastaks 2030.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474