Autor: Indrek Kald • 10. detsember 2019

EAS asus toetama Jaak Ennuste Elevator Startupsi

Ettevõtluse arendamise sihtasutus otsustas toetada seitset loomemajanduse valdkonna arenduskeskust 1,4 miljoni euroga, teiste seas saab riigilt tuge ka IT-ettevõtja Jaak Ennuste juhitav Elevator Startups.
IT Grupi omanik Jaak Ennuste.
Foto: Raul Mee

Uute creative-tech ideede ja võimaluste gravitatsioonikeskus Elevator Startups tegutseb Creative Fueli ehk enam kui 200 loovinimest liitva kogukonna tiiva all juba neli aastat. Eesmärk on esmalt saada Eesti loovettevõtetele koduturul püsivalt maksvad kliendid ning seejärel kasvada välisturgudele.

"Meil on hea meel, et EASi ja meie huvid ühtivad ning oleme saanud endale hea partneri. Ilma toeta tegutseksime edasi 2-3 ettevõttega aastas, aga üheskoos saame palju rohkemate ettevõtete potentsiaali realiseerimisele kaasa aidata," sõnas Elevator Startupsi juht Jaak Ennuste EASi pressiteates.

EASi toetuse eesmärk on suurendada ettevõtete lisandväärtust ja ekspordisuutlikkust. Arenduskeskused loovad loomeettevõtjatele võimalused oma toodete, teenuste ja ärimudelite arendamiseks.

EASi toetuste keskuse direktor Monica Hankovi sõnul on loomemajandus kiirelt arenev ja atraktiivne sektor, mis moodustab ligikaudu 3% Eesti majandusest.

"Eelmisel aastal Eesti konjunktuuriinstituuti poolt läbi viidud uuringu kohaselt kasvasid sektori tulud aastatel 2011-15 koguni 45% ning lisandus üle 3400 töötaja. Jätkuva kasvu eelduseks on keskne tugi just tootearendusele ja välisturgudele liikumisele, mida saavad pakkuda erinevate valdkondade arenduskeskused," sõnas ta.

"Oleme neid toetanud ka varem ning seekordse toetusega aitame tagada järjepidevust, et meie loomeettevõtted veelgi jõudsamalt koostöös kasvaksid ja liiguksid siseturult kaugemale," kommenteeris Hankov.

Kultuuriministeeriumi loomemajandusnõuniku Anu-Maaja Palloki sõnul on igas varasemas loomemajanduse arenduse taotlusvoorus on olnud uusi tulijaid, kelle uudne lähenemine konkreetsetele sihtgruppidele ja selge tulemustele orienteeritus on pakkunud kogenud tegijatele tugevat konkurentsi.

"Seekord olid taotlejate hulgas juba tuttavad teenusepakkujad ning nende lähiaastate tegevusplaanide kvaliteet on aastate jooksul märgatavalt tõusnud. Paraku on aastani 2020 ette nähtud eelarve otsakorral ja seetõttu oli võimalus kaasrahastada pisut enam kui pooli nõutud miinimumhinde saanud projektidest," märkis ta.

"Oleme jõudnud ajajärku, kus ühest küljest peavad tugistruktuurid pöörama senisest enam tähelepanu oma tegevuse jätkusuutlikkusele ning teisest küljest vajavad loomeettevõtjad oma edasiseks kasvuks ja rahvusvahelises konkurentsis püsimiseks uusi või täiendavaid tugiteenuseid," ütles Pallok.

Kultuuriministeeriumi ja EASi abil on viimase kuue aasta jooksul läbi loomemajanduse tugistruktuuride toetamise programmi investeeritud loomemajanduse arenduskeskustesse ja inkubaatoritesse üle Eesti 13,1 miljoni euro. Programmi vahenditest rahastati nii investeeringuid tegevuskeskkonna arendamiseks, loomeettevõtjatele teenuste osutamist kui ka loomevaldkondade ekspordipotentsiaali arendamist.

Loomemajanduse arendamise meedet rahastatakse EASi kaudu Euroopa regionaalarengu fondist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755