Autor: Indrek Kald • 17. detsember 2019

ITL ja ja startupijuhtide klubi: riik peab rohkem toetama innovatsiooni hariduses

Infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liit (ITL) ning Eesti startupijuhtide klubi seavad suurema fookuse haridusala innovatsioonile, soovides muuhulgas ka riigilt valdkonnale suuremat tuge.
Startupijuhtide klubi tegevust koordineeriv Sten Tamkivi.
Foto: Eiko Kink, Andres Haabu

Erinevatel organisatsioonidel on tekkinud idee kasutadameie hariduse turundamisel kandvat mõtet "Education Nation – for the smartest people in the world".

"Ettevõtted toetavad ja peavad oluliseks idee edasiarendamist selleks, et suurendada Eesti atraktiivsust ning toetada paremini meie haridusvaldkonna ettevõtteid nende toodete eksportimisel laias maailmas. Selleks ootame majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumilt meetmeid, mis aitaksid ettevõtetel Eestis käiku läinud lahendusi teistesse riikidesse eksportida," märkis ITLi juhatuse liige, Playtech Estonia direktor Ivo Lasn.

"Eesti idufirmad ja IKT-ettevõtted on valmis jätkuvalt partneritena hariduse innovatsiooni oma ressursse panustama, kuna vajadus nutika tööjõu järele on nii täna kui ka tulevikus väga suur," selgitas ta.

Eesti on Euroopa poliitikauuringute keskuse koostatud värske elukestva digiõppe valmisoleku indeksi põhjal Euroopa digiõppe liider. Lisaks on Eesti põhikooliõpilaste oskused OECD rahvusvahelise õpioskuste uuringu PISA 2018 tulemuste kohaselt Euroopa absoluutses tipus nii matemaatikas, lugemises kui ka loodusteadustes.

"Meil on nutikad noored, heal tasemel õpetajad ning valmidus innovatsiooniga hariduses järgmisele tasemele liikuda, mida tõestavad ka nimetatud uuringud," ütles Eesti startupijuhtide klubi president Sten Tamkivi.

"PISA-testide suurepärased tulemused on toredad, aga Eesti ei tohi nendele loorberitele peesitama jääda. Haridu-innovatsiooniks on vaja, et ministeeriumid, koolid ja erasektor koos panustavad," lisas ta.

ITL ja startupijuhtide klubi sõlmisid detsembri alguses koostööleppe selleks, et teha koostööd ühiste seisukohtade kujundamiseks sektori arengu seisukohalt olulistel teemadel. "Väga oluline ühine teema on meie jaoks just haridus ja talentide pealekasv," lisab sõnas Tamkivi.

Mõlemad organisatsioonid on panustanud haridusvaldkonda erinevate tegevuste ja ressurssidega. "ITL on üle kümne aasta jaganud teadmisi IKT-valdkonna ametitest ja digipädevuste olulisusest StartIT-brändi kaudu, oleme õla alla pannud tehnoloogia huviharidusele ning käinud Tagasi Kooli programmi raames koolides tunde andmas," loetles Playtechi juht Ivo Lasn.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi algatatud Vali-IT!-programmi panustavad samuti just IKT-ettevõtted, kes pakuvad praktikakohti ning uuenduslikku lähenemist ümberõppesse.

"Vali-IT! on hea näide sellest, kuidas koostöös suudetakse kiiremini reageerida sektori vajadustele ning lahendada pisutki suurt tööjõuprobleemi,"kinnitas Ivo Lasn. "Vali-IT! partnerettevõtteid sektorist on üle 120. Sellist mudelit võiks edukalt kasutada ka teistes valdkondades," sõnas ta.

Mitmed ITLi ja startupijuhtide klubi liikmed, lisaks teised Eesti idufirmade asutajad ja ettevõtjad, on ellu kutsunud ning rahastanud 1,1 miljoni euro suuruse Heateo haridusfondi, mille rahastuse toel aidatakse perioodil 2019-21 lahendada olulisi valupunkte Eesti haridusmaastikul.

"Üle 30 eraisiku ja ettevõtte toetavad ühiselt haridusinnovatsiooni, mis kinnitab sisulist valmidust ja huvi koostöiseks panuseks Eesti hariduse heaks," kommenteeris Sten Tamkivi.

Tema sõnul on riik haridusvaldkonna korraldaja, kes võiks ettevõtete oskusi ja kogemusi rohkem ära kasutada.

"Riigi toel jõuab korraga rohkem ära teha. Haridusinnovatsiooni teostamiseks on vaja pakkuda keskset tuge. Igalt haridusuuendust rakendada soovivalt koolilt ei saa oodata vajalikku võimekust, vaja on ühendada erinevate ekspertide kogemused ning võimalused paindlike ja kiirete lahenduste väljapakkumiseks. Selleks, et ideedest jõuaks tegudeni, on oluline koostöö juhtimistasanditel erinevate huvirühmadega – koolid, ettevõtted ja avalik sektor. Tunnustame ja toetame üha kasvavat koostööd erasektoriga ja mitmekesiste võimaluste pakkumist koolidele," rääkis ta.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755