Autor: Indrek Kald • 23. detsember 2019

Suurimat keskmist andmesidekiirust pakub Elisa

Kõige suuremat keskmist allalaadimiskiirust pakub Eestis Elisa, selgus värskelt avalikustatud tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) mobiilse andmeside uuringust.
Kahe aastaga on võrkude areng tõstnud mobiilse interneti kiirust keskmiselt 70%.
Foto: Erik Prozes

TTJA sooritas igas võrgus 3000 km teekonnal liikudes üle 2600 mõõtmise. Valdavalt päevasel ajal tehtud mõõtmistel saavutas suurima keskmise allalaadimiskiiruse 83 Mbit/s Elisa, Telia järgnes tulemusega 78 Mbit/s ja Tele2 kiirusega 63 Mbit/s.

Osa mõõtmisi sooritati ka seisu pealt 166 mõõtepunktis üle Eesti, kus samuti Elisa võrk pakkus suurimat keskmist allalaadimiskiirust 131 Mbit/s. Palju alla ei jäänud ka Telia tulemusega 125 Mbit/s ning Tele2 tulemusega 94 Mbit/s.

Tallinnas liikudes olid keskmised allalaadimiskiirused Elisal 120 Mbit/s, Telial 108 Mbit/s ja Tele2-l 93 Mbit/s.

Tippkiiruse 546 Mbit/s mõõtis amet Telia võrgus Kärla alevikus Saaremaal. Mõõteteekonnal, mis läbis suuremaid maanteid üle Eesti, edestas Tele2 4G võrgu katvus napilt Telia ja Elisa võrgu oma.

Elisa tehnoloogiaüksuse juhi Toomas Polli sõnul on tulemuse taga aastaid süstemaatiliselt tehtud võrguarendused, et maksimaalselt paljudel klientidel oleks väga hea interneti kasutuskogemus.

"Hea on näha, et lisaks klientide tagasisidele saime ka erapooletu kinnituse, et üleriigiline levitihendus ja võrguarendus on väga head interneti kasutuskogemust veelgi paremaks teinud," kinnitas ta.

Elisa arendustööd toetab tehisintellekt

Internetivõrkude arendustöö põhineb Elisas tehisintellektil ja reaalajas klientide kasutuskogemuse jälgimisel. "Monitoorime regulaarselt erinevaid võrkude näitajaid ja indekseid, mis hindavad, kuidas kliendid ennast Elisa võrgus tunnevad. Vastavalt sellele planeerime tugijaamade arendusi üle Eesti ja tagame interneti sinna, kus kliendid seda kasutada soovivad," lisas Polli.

Kasutajate arv Elisa teenustel suureneb tema sõnul pidevalt ja seetõttu peavad teenused ning võrk seda toetama.

"Seetõttu on oluline jätkuvalt võrku investeerida ja tuua klientidele juba täna kätte tulevikutehnoloogiad. Seejuures lähtume taaskord sellest, et teenused toimiks maksimaalselt paljudel klientidel hästi ja sihime vaid võrgu ühtlast toimivust üle terve Eesti," kinnitas Toomas Polli.

Telia: vahepeal on võrk veelgi arenenud

Telia Eesti tehnoloogiajuhi Andre Visse sõnul on nad viimastel aastatel suurendanud oma investeeringuid võrguarendusse. "Nagu TTJA mõõtmised näitavad, kajastub see selgelt ka meie 4G võrgu kiirustes," ütles ta.

Samas lisas Telia tehnoloogiajuht, et kuna mõõtmised toimusid mitme kuu eest, on ettevõte jõudnud vahepeal mobiilivõrku teha uusi investeeringuid ja arendusi. "2019. aasta viimases kvartalis oleme aktiivselt võrku edasi arendanud, mille tulemusena on paranenud jõudlus tuntavalt erinevates piirkondades," kinnitas Visse.

Visse sõnul on Telia teostanud viimasel paaril aastal rekordilises mahus mobiilsidevõrgu arendusi, mille tulemusena on paranenud mobiiliteenuste kvaliteet üle Eesti. Kliendile tähendavad need arendused, et pidevalt on paranenud mobiililevi kvaliteet ning kasvanud mobiilse interneti kiirused. Lisaks toovad sellised arendused senisest parema levi uusehitistesse, kuhu hoone ehitusomaduste ja moodsate materjalide tõttu mobiililevi niivõrd hästi jõua.

Kahe aastaga kiirused kasvanud 70%

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet mõõtis 2019. sügisel üle Eesti mobiilse interneti kvaliteeti Telia, Elisa ja Tele2 võrkudes ning tuvastas, et kahe aastaga on võrkude areng tõstnud mobiilse interneti kiirust keskmiselt 70%.

Ameti sideosakonna juhataja Oliver Gailani sõnul pakuvad kõik kolm mobiilsidevõrku Eestis hea kvaliteediga teenust. "Teeme aina enam igapäevatoiminguid mobiiltelefoni vahendusel ning tarbime sujuvalt ka suuremahulist meediasisu. Oleme Eestis harjunud sellega, et saame kasutada teenuseid kõikjal, kus me oleme," märkis ta.

"Loomulikult tuleb mobiilside puhul alati arvestada sellega, et looduskeskkonna või ehitise tõttu ei ole levi alati igas paigas ideaalne, kuid tervikpilt on siiski hea", lisas Oliver Gailan.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052