Autor: Indrek Kald • 30. jaanuar 2020

Europarlament soovib kõigile mobiilseadmetele ühtset laadijat

Euroopa Parlament kutsub Euroopa Komisjoni üles esitama hiljemalt juuliks siduvad eeskirjad ühtse laadija kohta.
Kkui 2009. aastal oli üle 30 laadimislahenduse, siis praegu on neid kolme liiki. Fotol iPhone´i laadimine.
Foto: Pixabay

Resolutsioonis kutsutakse komisjoni üles viivitamata võtma meetmeid kõigi mobiilseadmete ühtse laadija kasutuselevõtmiseks, et vähendada elektroonikajäätmeid ja anda tarbijatele võimalus teha jätkusuutlikke valikuid. Resolutsioon kiideti heaks häältega 582 poolt, 40 vastu ja 37 erapooletut.

Parlament soovib, et Euroopa Komisjon võtaks 2014. aasta raadioseadmete direktiivis ette nähtud delegeeritud õigusakti vastu tänavu juuliks või esitaks vajaduse korral uue õigusakti ettepaneku hiljemalt samaks kuupäevaks.

Euroopa Komisjon peaks tagama innovatsiooni takistamata, et ühtset laadijat käsitlevat õigusraamistikku "reguleeritakse korrapäraselt, arvestades tehnika arengut", seisab parlamendi resolutsioonis.

Parlament soovib ühtlasi, et Euroopa Komisjon:

* võtaks vastu meetmed, et kõige paremini tagada erinevate traadita laadijate koostalitlusvõime erinevate mobiilseadmetega;

* kaaluks seadusandlikke algatusi, et suurendada ELi liikmesriikides kogutud ja ringlusse võetud kaablite ja laadimisseadmete mahtu;

* tagaks, et tarbijad ei oleks enam kohustatud ostma uusi laadijaid iga uue seadmega.

Parlamendiliikmed rõhutavad siiski, et "iga selline meede peaks vältima tarbijate jaoks potentsiaalselt kõrgemaid hindu".

Aastas tekib maailmas ligikaudu 50 miljonit tonni elektroonilisi jäätmeid, keskmiselt üle kuue kilo inimese kohta. Euroopas tekitati 2016. aastal kokku 12,3 miljonit tonni e-jäätmeid, mis on keskmiselt 16,6 kg elaniku kohta. Resolutsioonis märgitakse, et mõnede seadmete lühikesed olelusringid põhjustavad ka rohkem e-jäätmeid.

2014. aasta raadioseadmete direktiivis nõudsid ELi seadusandjad ühtse laadija väljatöötamist ja andsid Euroopa Komisjonile volitused selle küsimusega tegeleda. Seni on tehtud mõningaid edusamme, ütles Euroopa Komisjoni esindaja tänavu 13. jaanuaril parlamendi täiskogu arutelul: kui 2009. aastal oli üle 30 laadimislahenduse, siis praegu on neid kolme liiki.

Oma resolutsioonis Euroopa rohelise kokkuleppe kohta nõudis parlament uut ambitsioonikat ringmajanduse tegevuskava, et vähendada ELi tootmise ja tarbimise kogu keskkonna- ja ressursijalajälge, seades peamisteks prioriteetideks ressursitõhususe, nullsaaste ja jäätmetekke vältimise.

Euroopa Komisjon võttis 29. jaanuaril vastu oma 2020. aasta tööprogrammi, milles ta kohustub esitama seadusandliku algatuse ühiste laadijate kohta aasta kolmandas kvartalis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474