Autor: Indrek Kald • 31. jaanuar 2020

Taotle toetust! Norra eraldas Eesti firmade IKT-projektidele 19 mln eurot

Norra valitsus eraldas Eesti firmade IKT-projektidele 19 miljonit eurot, nt tööstuse digitaliseerimiseks, infotehnoloogial põhinevaks tootearenduseks ning terviselahenduste väljatöötamiseks.
Ühe projekti kohta on toetuse ülempiir 1,25 miljonit eurot.
Foto: Pixabay

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) avab 1. veebruaril taotluste vastuvõtu Eesti–Norra koostööprogrammi "Green ICT" põhitoetusskeemi, mille kogueelarve on 18,8 miljonit eurot. Programmi raames on toetuse määramisel eelistatud Eesti ja Norra ettevõtjate ühisprojektid.

Taotluste vastuvõtt on EASi iseteeninduskeskkonnas avatud 31. märtsini. Toetust saavad taotleda Eestis registreeritud ettevõtted, projekti partnerina on oodatud Norra ettevõtted ja valdkondlikud võrgustikud (klastrid, ülikoolid, assotsiatsioonid).

Toetus ühe projekti kohta on 200 000–700 000 eurot, tervisetehnoloogia puhul on toetuse ülempiir 1,25 miljonit eurot.

EASi juhatuse liikme Sigrid Harjo sõnul on ettevõtjate huvi programmi vastu suur. "Jaanuaris toimunud infopäeval osales üle saja ettevõtte. Huvi tuntakse eelkõige uudsete tööstuslahenduste ning tootearenduse vastu erinevates valdkondades, näiteks tervisetehnoloogiad ja energiatõhusus," rääkis ta pressiteates.

Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kaimar Karu sõnul on programmil tähtis roll Eesti ja Norra vahelise innovatsioonialase koostöö tugevdamisel.

"Samuti on programmi puhul oluline, et tuge saavad Eesti ettevõtete uuenduslikud IKT-projektid ning lahendused tööstusettevõtete digitaliseerimiseks, mis suurendavad ressursside säästlikku kasutamist, ettevõtete tootlikkust ning kasvatavad lisandväärtust ja konkurentsivõimet," lisas ta.

Norra saatkonna asjuri Ole Øveraasi sõnul on Norral kõrged ootused ettevõtlusprojektide mõõdetavate keskkonnatulemuste suhtes. "Nii Norrale kui Eestile on oluline saavutada majanduskasv, mis ei tule puhta elukeskkonna arvelt. Keskkonnasõbralikud tehnoloogiad pakuvad selles osas tõenäoliselt kõige jätkusuutlikumat tulevikulahendust," ütles ta.

Programmi rahastatakse Norra finantsmehhanismide 2014.–2021. aasta vahenditest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755