Autor: Indrek Kald • 3. veebruar 2020

E-arvete saatjate hulk mullu kuuekordistus

E-dokumentide teenust pakkuva IT-ettevõtte Telema teatel kasvas e-arvete saatjate hulk Eestis mullu aasta alguse 8000-lt aasta lõpuks enam kui 50 000ni.
Alates 1. juulist 2019 tuleb Eestis avaliku sektori organisatsioonidele esitada vaid e-arveid.
Foto: Sven Arbet

Positiivse üllatusena oli detsembris avaliku sektori esindajate sõnul juba rohkem kui 96% nende ostuarvetest e-arved, st "päris" ehk masinloetavad e-arved, mitte e-kirja teel saadetud pdf-dokumendid, teatas Telema.

Eelmisel aastal vahendas Telema üle 17 miljoni e-dokumendi, mida on miljon dokumenti rohkem kui aasta varem. Oma osa andsid dokumendiliikluse kasvu e-arved, kuna alates eelmise aasta 1. juulist tuleb Eestis avaliku sektori organisatsioonidele esitada vaid e-arveid.

Võrdluseks: Leedu juurutas e-arvete saatmise avalikule sektorile juba 2017. aasta juulis ning Lätis on ülemineku tähtajaks 31. märts 2020.

Riigi tugiteenuste keskuse majandustarkvara arenduse osakonna juhataja Marek Ilvese sõnul vähendab e-arvete kasutuselevõtt kulusid mitte ainult avalikus sektoris, vaid ka erasektoris. "Kui ettevõttel on olemas e-arvete saatmise võimekus, siis miks mitte saata e-arveid nii paljudele klientidele kui võimalik," lisas ta.

Tänavu on Telema hinnangul oodata e-arvelduse laiemat levikut äriettevõtete vahelises arveldamises, seda lisaks teiste e-dokumentide levikule mitmes sektoris.

"Automatiseerimine on üha enamate ettevõtete lähiaja plaanides ja üks lihtsamaid samme sel teel on infovahetuse digitaliseerimine. Meie tiim on kasvanud aastaga ligi 25 protsenti ning oleme igati valmis veelgi kiiremaks elektroonilise dokumendivahetuse kasvuks," selgitas Telema tegevjuht Hele Hammer.

Aastast 2000 tegutsev Telema AS on Baltimaade suurim e-dokumentide (EDI) ja e-arvete operaator. Telema abil vahetavad 4500 kauplust ja 1200 tarnijat omavahel elektroonseid tellimusi ja arveid. Telema peamised kliendid on Balti riikides, kuid kliente on Soomes, Poolas, Taanis, Saksamaal, Belgias, Jaapanis ja Austraalias. Telemas on 45 töötajat ning ettevõtte kontorid asuvad Tallinnas, Riias ja Vilniuses.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052