Autor: Indrek Kald • 6. veebruar 2020

Briti tööstust automatiseeriv Eesti idufirma Fractory liigub uutele turgudele

Tööstust automatiseeriva Eesti idufirma Fractory fookus on kuni suve alguseni Suurbritannias, seejärel plaanitakse välisturgude avamise kogemust juba uutes riikides maksma panna.
Fractory juht Martin Vares.
Foto: Fractory

Mullu kevadel avas Eesti tootmisettevõte Fractory oma esimese väliskontori Inglismaal. Plaan viidi ellu pärast turu testimist - algul tarniti detaile inglastele Mandri-Euroopast. Uue turu iseärasustega tutvumise järel ollakse valiku õigsuses kindlad.

"Esiti oli ikka keeruline. Ootasime kultuurilisi erinevusi, aga ei teadnud täpselt, milles need seisnevad. Sellisest teadmatusest tulenevalt on raske näiteks müügiinimesi valida, kuna puudub arusaam, mida klient otsib. On see siis pigem kiire ja korrektne suhtlus, inseneriteadmistega toetamine või miskit kolmandat. Samamoodi nõuab meeskond teistsugust juhtimisstiili," rääkis Fractory juht Martin Vares.

Kuigi tema sõnul pole õppimisprotsess veel läbi, on järsem õpikõver siiski seljatatud. Eelmise aasta jooksul jõuti Suurbritannias kuueliikmelise tiimini. Selle aasta alguseks on plaanitud kiire kasv.

"Klientide leidmisega meil raskusi pole olnud. Huvi teenuse vastu on suur ning insenerid hea meelega proovivad meie veebipõhist tootmisplatvormi. Küsimus oli aga selles, et need samad inimesed hea teenuse ja tugistruktuuridega ikka uuesti tagasi tuua. Nüüd on see osa paigas ning hakkame julgelt kasvama. Plaan on suve alguseks müügiinimeste arvu neli korda suurendada," selgitas Vares.

Samas on ka pakutava teenuse arengukava paigas. Esmalt tahetakse lehetöötlus täies mahus automatiseerida, mis vajab pulbervärvimise ning keermestamise jaoks kohese hinnastuse lahendust. Seejärel näeb projekt ette esimesi katsetusi CNC-töötlemises.

"Meie platvorm on sobilik nii hobiinseneridele kui tööstusele. Tööstuslikud projektid hõlmavad aga kõiksuguseid erinevaid tootmismeetodeid. CNC lisamine teenuste hulka võimaldab paljude jaoks kõik vajalikud metalldetailid ühest kohast saada," sõnas Vares.

CNC-töötlemise hinnastamine tavameetoditega on tema sõnul eriti ajakulukas. "Selle automatiseerimine annaks meile kui allhanketeenusele väga suure eelise konkurentide ees," põhjendas Fractory juht Martin Vares.

Viimati kirjutas ituudised.ee Fractoryst detsembri alguses, kui Eesti väikefirma saavutas 75 000 liikmega Briti kaubanduskoja aasta parimate ettevõtete konkursil tehnoloogilise lahenduse kategoorias esikoha.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755