Autor: Indrek Kald • 12. veebruar 2020

Datel osaleb Euroopa kosmoseagentuuri tähtsas teadusprojektis

Euroopa kosmoseagentuuri eestvedamisel saadeti pühapäeval Päikese orbiidile kosmoseaparaat Solar Orbiter. Ses teadusmaailma jaoks olulises projektis osalevad ka Eesti insenerid IT-ettevõttest Datel.
Kunstniku nägemus Solar Orbiterist Päikese lähedal.
Foto: ESA

Solar Orbiter kasutab Veenuse ja Maa gravitatsiooni abi ja hakkab ümber Päikese tiirlema suure nurga all, võimaldades sellel visata pilk ka meie tähe otsapunktidele. Maailma teadlaste jaoks on see väga oodatud missioon, kuna võimaldab lähemalt uurida, miks Päike nii omapäraselt käitub.

Euroopa kosmoseagentuuri missioonil osaleb samuti aktiivselt NASA ja Solar Orbiter startis just NASA Floridas asuvast Cape Canaverali kosmosekeskusest.

Eesti üks suuremaid IT-ettevõtteid Datel, mis on juba aastaid Euroopa kosmoseagentuuriga koostööd teinud, aitab projektis valida sobivaid tehnoloogiaid Solar Orbiteri poolt kogutavate andmete hoidmiseks ja arhiveerimiseks.

Eesti inseneride panus tagab, et globaalse kosmoseprojekti raames saadavate masiivsete andmehulkade abil võib rahvusvaheline teaduskogukond jõuda uute avastusteni. See Dateli teadusmahukas projekt Euroopa kosmoseagentuuriga algas aasta alguses ja kosmoseandemete hoidmise valik saab kava kohaselt tehtud novembris.

Dateli kosmosevaldkonna juhi Andreas Kiige sõnul on väga oluline, et igapäevasel tööl on ka suurem tähendus. "See, et me aitame teadlastel Päikest uurida, on tegelikult globaalne ja üliloluline panus. Parem arusaam Päikesest lisab meile teadmist, kas Päike oma arengutega võib mõjutada meie elu palju rohkem, kui seni oleme osanud arvata," selgitas ta.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755