Autor: Indrek Kald • 13. veebruar 2020

Üleilmne Barcelona mobiilikongress jääb koroonaviiruse tõttu ära

Veebruari lõpus Barcelonas toimuma pidanud maailma suurim mobiilsidealane üritus Mobile World Congress jääb koroonaviiruse hirmus ära. Iga-aastaselt on seal käinud ka kümneid Eesti IKT-sektori inimesi.
Mullu külastas Mobile World Congressi Barcelonas pea 110 000 inimest.
Foto: GSMA

Kokkusaamist korraldav GSM Assotsiatsioon (GSMA) teatas eile, et ürituse kulgemine kavandatud viisil on muutunud võimatuks. Üha enam firmasid teatas nimelt oma mitteosalemisest, viidates hirmule koronaviiruse ees.

Aastast 2006 korraldatav Mobile World Congress pidi toimuma 24.–27. veebruaril Barcelonas. Sel iga-aastasel üritusel osaleb tavaliselt üle 100 000 inimese, kellest umbes 6000 reisib kohale Hiinast. Tuhanded ettevõtted esitlevad mobiilikongressil oma viimaseid uudistooteid ja -teenuseid, andes sellega tõuke ka messi ja foorumit läbiviiva piirkonna majandusele.

Selle nädala alguses teatasid Amazon, Sony, LG Electronics, Ericsson, Facebook ning kiibitootjad Intel ja Nvidia, et nad konverentsil ei osale. Ka Prantsuse telekommunikatsioonigrupp Orange tühistas osalemise, kuigi nende tegevjuht Stephane Richard on ka GSMA esimees.

Saksa Deutsche Telekom oli varem öelnud, et oleks "vastutustundetu" saata oma töötajad suurele koosviibimisele, kus on nii palju rahvusvahelisi külalisi. Lisaks olid loobumisest teatanud Nokia, BT ja Vodafone.

GSMA tegevjuht John Hoffman viitas eilses avalduses "ülemaailmsele murele seoses koronaviiruse puhangu, reisiprobleemide ja muude asjaoludega", mis olid muutnud sündmuse korraldamise võimatuks.

Tööstusanalüütik Ben Wood nõustamisettevõttest CCS Insight ütles BBC teatel, et GSMAst on saanud "tema kontrolli alt väljas olevate asjaolude ohver". "See on tohutu pettumus, et show sel aastal ei toimu," lisas ta.

"Mõju väikeettevõtjatele, kes on sellesse sündmusesse investeerinud ebaproportsionaalselt palju oma eelarvet ja aega, ei tohiks alahinnata. Mobile World Congress on paljude jaoks ankurüritus ja nüüd on neil ees ülesanne välja mõelda parim viis enda päästmiseks sellest keerulisest olukorrast," lisas Wood.

Tehnoloogiauudiste saidi Wired teate kohaselt oli GSMA kutsunud Hispaania ametivõime üles kuulutama välja tervisealane hädaolukord, et seejärel oma kokkusaamist tühistada. Nimelt ei kata kindlustuspoliisid üleilmse mobiilsideassotsiatsiooni kahjusid, kui organisatsioon ise otsustab ürituse tühistada.

Hispaania tervishoiuminister Salvador Illa kutsus eile inimesi üles jääma rahulikuks. Inimesed peaksid tema sõnul "usaldama Hispaania tervisesüsteemi" ja "võtma vastu otsuseid, mis põhinevad teaduslikel tõenditel".

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755