Autor: Indrek Kald • 18. veebruar 2020

Levikom kahtlustab riigikogu erikomisjoni istungi protokolli võltsimises

5G konkursi osas riigiga kohut käiva Levikom Eesti OÜ kinnitusel on riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni istungi protokollis osalejate juttu meelevaldselt moonutatud ja jäetud olulisi sõnavõtte välja.
: Levikom Eesti OÜ juht Peep Põldsamm.
Foto: Liis Treimann

Levikom esitas korruptsioonivastase erikomisjoni juhi, sotsiaaldemokraat Katri Raiki suhtes kuriteoteate. Täpsemalt palub Levikom prokuratuuril alustada kriminaalmenetlust seoses erikomisjoni 16. jaanuaril toimunud 5G konkurssi käsitleva istungi protokolli võltsimisega.

Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni istungil osalesid majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Siim Sikkut, sideosakonna juhataja Tõnu Nirk ning tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti peadirektor Kaur Kajak.

Koosolek oli ajendatud Levikomi avaldusest 5G sageduslubade konkursiga seonduva suhtes. Kõik kutsutud on tegevad 5G sagedusala konkursi ettevalmistamisega ning on selle kohaste otsuste otsustajate ringis.

Korruptsioonivastase erikomisjoni istungi protokoll avalikustati 27. jaanuaril. "Tutvudes avalikustatud protokolliga, ilmnes, et selles ei ole avaldatud tegelikke istungi sõnavõtte, s.o on meelevaldselt moonutatud sõnastusi või jäetud olulised sõnavõtud üldse välja. Selliselt sõnastusi muutes ja valikuliselt neid protokollis kajastades on püütud varjata 5G sageduslubade väljastamisega seonduvat korruptiivset ja kartellikokkuleppele viitavat käitumist," teatas Levikom.

Endine IT-minister, samuti sotside ridadesse kuuluv Rene Tammist allkirjastas mullu 29. jaanuaril 5G konkursi korraldamise määruse, mille alusel piiratakse Levikomi hinnangul põhjendamatult ettevõtlusvabadust ja põlistatakse oluline osa rahvuslikust sagedusressursist välismaistele ühiselt turgu valitsevatele ettevõtetele Telia, Tele2 ja Elisa.

Levikom on nimetatud konkursi määruse kohtus vaidlustanud. Ühtlasi on ettevõte teinud MKMile ettepaneku, kuidas jagada kõiki osapooli rahuldavalt ressurssi nii, et tänased mobiilioperaatorid saaksid maksimaalses ulatuses sagedusi mobiilsideks kasutada ning samas ei piirataks ettevõtlusvabadust.

Samuti aitaks see ettepanek Levikomi kinnitusel kiirendada nn viimase miili väljaehitamist ja võimaldaks kasutusele võtta kõige rutem 5G viimase modifikatsiooni, mis arendaks Eesti majandust.

MKM on keeldunud Levikomi ettepanekut arutamast, esindades Levikomi hinnangul sellega ühiselt turgu valitsevate välismaiste ettevõtete huve.

Toomas Peegi ja Peep Põldsammi asutatud Levikomi peamised tegevussuunad on IoT, IT, sideteenused ja videovalve.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052