Autor: Indrek Kald • 20. veebruar 2020

Pipedrive´i tehnoloogiajuht: nelja ükssarviku ja tuhande idu jaoks Eestis IT-talente ei jätku

Eesti ettevõtete rahvusvaheline edu sõltub sellest, kui hästi nad oskavad välistalente Eestisse meelitada, sest meil omal pole piisavalt IT-spetsialiste, tõdes müügitarkvara ettevõtte Pipedrive tehnoloogiajuht Sergei Anikin.
Pipedrive´i tehnoloogiajuht Sergei Anikin Läti iduettevõtete konverentsil Riga Venture Summit.
Foto: Pipedrive

Anikin kinnitas Läti iduettevõtete konverentsil Riga Venture Summit, et Balti riikide tehnoloogiaettevõtetel on ühine mure - heade IT-töötajate leidmine.

"Eesti IT-sektori kasv sõltub paljuski välismaisest tööjõust, sest kuigi meie koolidest saab väga hea kvaliteediga hariduse, siis nelja ükssarviku ja üle tuhande iduettevõtte jaoks on kohalikke noori IT-spetsialiste lihtsalt liiga vähe," sõnas Anikin.

Suure osa IT-valdkonna spetsialistide töökohti täidab Pipedrive täna globaalse värbamisega. Ligi 40% Pipedrive´i töötajaist Tallinna ja Tartu kontorites on välismaalased, esindades 49 rahvust. Ainuüksi eelmisel aastal liitus ettevõttega 52 välisspetsialisti 25 riigist.

"Ülemaailmne värbamine on meie jaoks ainuke võimalus kasvamiseks, sest töö vajab tegemist ning eriti keeruline on Eestist leida spetsiifiliste oskustega spetsialiste, näiteks andmeinsenere," ütles Anikin.

"Samuti on mitmekesisus suur konkurentsieelis ning oluline eeldus välisturgudel edukaks tegutsemiseks," lisas Sergei Anikin Riias esinedes.

Eesti kui töökoha eelistena mainis Anikin e-riigi tugevat kuvandit ning hästi arenenud IT-sektorit, mis annab välisspetsialistile suurema vabaduse vajadusel ettevõtete vahel liikumiseks. "Pipedrive´i kogemusel on startup-viisa üks olulisemaid samme, mida riik on IT-sektori toetamiseks ja edendamiseks teinud," sõnas Anikin.

Alates programmi algusest 2017. aastal on Pipedrive´i startup-viisaga tööle toonud 64 IT-spetsialisti. Kuna idufirmade palgad ületavad riigi keskmist ligi 70 protsenti, piiravad kõrged tööjõumaksud Anikini kinnitusel ettevõtete kiiret kasvu.

"Eesti IT-eduloo jätkusuutlikkuse tagamiseks peaks riik järgmise sammuna tõsiselt kaaluma sotsiaalmaksule lae kehtestamist, mis soodustaks Eestisse kõrgepalgaliste spetsialistide töökohtade loomist," kinnitas ta.

Eestisse välismaise talendi meelitamise väljakutsena nimetas Sergei Anikin seda, et kuigi Pipedrive pakub töötajatele heldet hüvedepaketti, jääb Eesti palgatase Lääne-Euroopale ja Põhjamaadele siiski alla.

"Konkureerime tööturul suurte ja atraktiivsete IT-tõmbekeskustega nagu Berliin, London ja Barcelona, kus valikuvõimalusi on rohkem, palgad kõrgemad ning rohkem tegevust ka tööväliselt," selgitas Sergei Anikin Riias idufirmade konverentsil.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755