Autor: Indrek Kald • 28. veebruar 2020

Lumekoristuse roboti loojad said Eestist suure kliendi

1500 töötajaga kinnisvarakorrashoiu ettevõte Stell sõlmis koostöölepingu Eestis arendatud autonoomse koristusroboti Lumebot loojatega, et võtta nende robotid tänavapuhastuses kasutusele.
500 kilogrammi kaaluv robot koristab ühe laadimiskorraga kuni 5000 ruutmeetrit.
Foto: Lumebot

Stelli müügi- ja ostudirektori Margus Vällingu sõnul nägid nad mullusuvisel esitlusel Lumebotis koheselt võimalust tõsta oma tänavapuhastuse üksuse võimekust ning teenuse kvaliteeti. "Erilist lisaväärtust näeme roboti kasutamises juhul, kui lund pidevalt sajab, kuna robot tagab vajadusel ööpäevaringse ja järjepideva puhastuse," lisas ta.

Stell on Vällingu sõnul seadnud eesmärgiks tuua kinnisvarakorrashoiu valdkonda uusi innovaatilisi lahendusi ja tehnoloogiaid ning kaasajastada ettevõtte tööprotsesse.

"Teenindusvaldkonnas kasutatakse roboteid ka mujal maailmas - näiteks Jaapani hotellides toovad robotid restoranist tellitud toidu tuppa. Miks mitte kasutada Eestis roboteid tänavakoristuseks või lumelükkamiseks, kui see aitab meie teenust palju efektiivsemaks muuta," lausus Margus Välling.

Stelli kirjadega Lumeboti arendamist ja töötamist saab hetkel jälgida Tallinnas Teaduspargis tehnopol. Vällingu sõnul on ootused Lumebotile suured ning tulevikus soovib Stell kasutada robotit kindlasti ka teistel teenindatavatel objektidel.

Lumebot on Eesti iduettevõte, kelle idee arendada autonoomset tänavakoristus- ja lumelükkamise masinat sai alguse 2018. aastal Cleveroni korraldatud võistlusel. Lumeboti koristusrobot saab töötada hooajast sõltumata, koristades tänavaid nii maha kukkunud lehtedest ja rämpsust kui ka lumest.

500 kilogrammi kaaluv robot koristab ühe laadimiskorraga kuni 5000 ruutmeetrit või näiteks 12 kilomeetrit kõnniteid.

Lumeboti kaasasutaja Kaspar Kikerpilli kinnitusel sobib robot hästi kõnniteede, parklate, parkide ja hoonete ees olevate platside aastaringseks puhastamiseks. "Koristusrobotid on varustatud kõrgtehnoloogiliste sensoritega, mis tagavad nende ohutuse jalakäijatele ja ümbruskonnale," sõnas ta.

Stell on 1995. aastal ESS Puhastusteenuste nime all alustanud ettevõte, mis kuulis 2005. aastast kuni selle aasta alguseni maailma ühe suurema puhastus- ja haldusteenuste ettevõtete gruppi ISS.

Ettevõte annab täna Eestis tööd 1500 inimesele, teenindab ligi 400 äriklienti enam kui 800 asukohas ning rohkem kui 300 korteriühistut, kuhu kuulub 20 000 korterit. Stelli klientide hulgas on kaubandusketid, haridusasutused, suurte büroo- ja tootmishoonete omanikud. Ettevõtte esindused asuvad Tallinnas, Pärnus, Jõhvis, Tartus, Viljandis, Kuressaares ning Haapsalus.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755