Autor: Indrek Kald • 5. märts 2020

Pipedrive Läti idufirma ostust: otsisime arendajat, kes pole osanud tehnoloogiat äriks pöörata

Läti e-turunduse idufirma omandanud Eesti müügitarkvara ettevõtte Pipedrive teatel otsisid nad oma esimeseks ostuks firmat, mis pole osanud enda tehnoloogiat äriks pöörata.
Pipedrive´i kaasasutaja ja tegevjuht Timo Rein.
Foto: Eiko Kink

Pipedrive´i kaasasutaja ja tegevjuht Timo Rein kinnitas Äripäevale, et nad on võimalikke omandamisi arutanud kaks aastat. "See tuleb alati üles siis, kui me vaatame enda strateegiat ja mõtleme, kus on mõistlik ehitada ise ja kus on mõistlik kas turu, tehnoloogia või valdkonna teadmiste ja kogemuste pärast leida kuskilt mingisugune meeskond, kellega koos töötades me mõlemad võidame," märkis ta.

Läti firma Mailigen puhul omandatakse 22 töötajaga ettevõte, kus on toodet arendatud kümme aastat. Mailigeni ost oli Pipedrive´i esimene ostutehing ettevõtte kümneaastase ajaloo jooksul.

Tehingu suurust ettevõtted ei avalda. Omandamiseks sobivat firmat otsides oli siiski üks tingimus ka see, et ostetav ettevõte poleks suur.

Pipedrive’i tehnoloogiajuhi Sergei Anikini sõnul tahtsid nad samas küpset tehnoloogiat. "Aga tavaliselt, mida kiiremini ettevõte kasvab, seda suurem on ta omahind. Me otsisimegi sellist ettevõtet, kus on pikalt arendatud tehnoloogiat, aga ei ole võib-olla osatud seda tehnoloogiat äriks pöörata. Mis tähendab, et me saame võib-olla väiksema hinna eest osta parema tehnoloogia," rääkis Anikin.

Soovitus kasvada omandamiste kaudu

Pipedrive´i tehnoloogiajuht lisas, et nii, kui nad panid paika omandamiste strateegia, hakkas kohe tulema ka pakkumisi eri valdkondadest. Pakkumisi tuli nii nende ühe asutaja Ragnar Sassi kaudu, kes on idufirmade maastikul aktiivne, kui ka teiste investorite kaudu. Ka Mailigeni leidsid nad just Sassi kaudu.

Pipedrive´i juhi Timo Reini hinnangul võiksid Eesti startupid ja tehnoloogiafirmad olla laiemalt jõudnud faasi, kus kasvada omandamiste kaudu. "Esimesed aastad lähevad startupidel väga palju selle peale, et keskenduda ettevõtte ehitamisele," ütles ta.

Timo Rein lisas, et nad proovivad riskide maandamiseks mitte väga suuri omandamisi ette võtta ja valida selline ettevõte, keda nad peavad suutma hallata.

Riiast saab Pipedrive´i viies arenduskeskus

Eesti päritolu müügitarkvara ettevõte Pipedrive tegi oma esimese ostutehingu, omandades e-turundusega tegeleva Läti idufirma Mailigen. Riiast saab Pipedrive´i viies arenduskeskus, kus hakatakse arendama uut versiooni tarkvarast, mis ühendab müügi ja turunduse funktsionaalsuse.

Timo Reini sõnul aitab Mailigeni lahendus kaasa Pipedrive´i eesmärgile pakkuda parimaid ning lihtsalt kasutatavaid tööriistu igas müügitegevuse etapis, alates kontaktide leidmisest ja arendamisest, lõpetades tehingute lõpuleviimise ja klientide hoidmisega.

"Müük ja turundus käivad käsikäes ning Mailigeni turunduse automatiseerimise tehnoloogia lisamisega Pipedrive´i platvormi saavad meie kliendid veelgi lihtsamalt ja kiiremini tulemuslikke kliendikontakte luua ning neid uute pakkumistega kursis hoida," selgitas Rein.

Müüja: tehing on märk Läti idufirmade küpsemisest

Mailigeni juhi ja kaasasutaja Janis Rozenblatsi hinnangul on tehing kindel märk Läti idufirmade küpsemisest ning aina enam rahvusvahelisi ettevõtteid hoiab sealsel turul silma peal.

"Eesti tehnoloogiasektor on tänu Skype´le ja riigi mõistlikele otsustele olnud aastaid teiste naaberriikidega võrreldes eelisseisus. Nüüd oleme Eestile jõudsalt kandadele astumas ning Mailigeni edukas väljumine kinnitab, et ka lätlased suudavad luua hea kvaliteediga ning globaalselt konkurentsivõimelisi SaaS ettevõtteid," sõnas ta.

"Loodame väga, et Pipedrive´i ost paneb aluse uuele väljumiste trendile, mis elavdab Läti idufirmade ökosüsteemi investeeringute ja uute töökohtade loomisega," lisas Rozenblats.

Üsna pea tuuakse koos turule uus toode

Järgmistel kuudel keskenduvad Pipedrive ja Mailigen tehniliste lahenduste ja ettevõtete integreerimisele ning üsna peagi tullakse turule uue tugeva tootega.

Tehingu järel jätkab Janis Rozenblats Läti üksuse juhtimist. Riia kontorist saab Tallinna, Tartu, Praha ja Lissaboni kõrval Pipedrive´i viies arenduskeskus. Kõik Mailigeni töötajad liituvad Pipedrive´i üle 630-liikmelise meeskonnaga, kus on esindatud ligi 50 rahvust. Pipedrive plaanib Riia meeskonda värvata nii arendajaid kui ka muude valdkondade töötajaid.

Mailigen on e-posti automatiseerimise platvorm, mis pakub lahendusi eelkõige väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele. 2010. aastal asutatud ettevõtte suuremad turud on USA ning teised ingliskeelsed maad, lisaks Läti ja Venemaa. Eestis kasutab Mailigeni teenuseid näiteks CV-Online, Bayer ja advokaadibüroo Sorainen.

Pipedrive on 2010. aastal Eestis asutatud müügijuhtimise tarkvara ettevõte. Täna kasutab Pipedrive´i müügitööriistu üle 90 000 ettevõtte rohkem kui 150 riigis. Eesti idufirma on kaasanud 90 miljoni dollari väärtuses investeeringuid.

Pipedrive´i kontorid asuvad Tallinnas, Tartus, Londonis, Lissabonis, Prahas, Dublinis, New Yorgis ja Tampas ning nüüd ka Riias. Kiiresti kasvavas ettevõttes töötab üle 630 inimese.

Loe pikemalt Äripäeva veebist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755