Autor: Indrek Kald • 10. märts 2020

Priit Kongo: esimesel kolmel koosolekul Net Group kliendiga tehnoloogiast ei räägi

Esimestel kokkusaamistel kliendiga me tehnoloogiast ega tarkvarast ei räägi, sest need on vaid vahendid eesmärkide saavutamiseks, kinnitas IT- ja ärilahendusi pakkuva ettevõtte Net Group juht Priit Kongo.
Net Groupi juht Priit Kongo.
Foto: Andras Kralla

Ettevõte on ellu viinud projekte kohtute infosüsteemide, munitsipaal-IT ning muudes valdkondades Põhjamaades, Suurbritannias, Luksemburgis, Tansaanias, Omaanis, Iraagis ja mujal.

"Meie eripära on see, et esimesed kolm koosolekut me kliendiga tehnoloogiast ega tarkvarast ei räägi. Me alustame ärist, tarkvara on vahend eesmärkide saavutamiseks," selgitas Priit Kongo.

"Näiteks meie tänased projektid Soome suurte energiafirmadega jagunevad nii, et kolmandik on tarkvara, kolmandik integratsioon ja kolmandik andmesiire," lisas ta.

Kongo sõnul jääb klassikalist programmeerimist järjest vähemaks, kuna turul on olemas väga head tooted ja teenused, mida saab üksteisega integreerida.

Helsingi veefirma andmed käivad läbi Net Groupi

Eelmisel nädalal läks avalikuks Helsingi ja ümberkaudsete valdade vee-ettevõtte andmesüsteem. "Neil on 2,3 miljonit lõpptarbijat – vesi, jäätmed ja muud keskkonnateenused. Kõik tarbimine ja arveldamine käib läbi meie süsteemi," sõnas Kongo.

"Selle projekti raames teostasime üle saja andmesiirde! Justkui oleksime maratoni jooksval tippsportlasel jooksu ajal südame ära vahetanud. Integratsioone tuli teha 30 teise infosüsteemiga. Kui seda oli kaks-kolm kuud testitud, siis oli kliendil valmisolek infosüsteem kasutusse võtta," kirjeldas ta koostööd.

Rahvusvahelise Haagi kriminaalkohtu jaoks aitas Net Group kirjutada kümne aasta IT-strateegia. Disainitud on uued tööprotsessid ja kasutajaliides. Net Groupi põhilised tooted ongi seotud justiitsvaldkonnaga ning kommunaalettevõtete lahendusetega.

Näiteks kuulub Eestis Net Groupi tööde hulka kohtute infosüsteem KIS2. "See on üks põhjus, miks Eesti on Euroopas teisel kohal kohtupidamise kiiruse osas," märkis Kongo. "Teatud protsessid on täielikult automatiseeritud, näiteks võlanõude lihtmenetlus," lisas ta.

Dubai EXPO kaudu arengumaade turule

Täna teatas Net Group ühinemisest oktoobris algava Dubai maailmanäituse Eesti väljapanekuga. Priit Kongo sõnul on ettevõte teadlikult võtnud suuna arengumaadele ja EXPO-l osalemine aitab sellele kaasa.

Ta tõi esile ÜRO julgeolekunõukogu kampaania raames tehtud riiklikku turundust ning e-riigi akadeemia ja ITLi järjekindlat tööd. "Kuna Aafrika ja Lähis-Ida otsustajad teavad ja usuvad, et Eesti on nr 1 maailmas, on meil seal lihtsam jõuda otsustajateni kui arenenud riikides," ütles Kongo.

Eestlastega kohtutakse tema sõnul väga hea meelega. "See, mis seal piirkondades toimub, on déjà vu Eestist umbes 25-30 aastat tagasi. Äge tunne on midagi reaalset seal ära teha – näed oma silmaga, kuidas elu muutubki paremaks," lisas Net Groupi juht.

Dubai EXPO 2020 Eesti esinduse juhi Andres Kase sõnul aitab Net Group jutustada e-Eesti edulugu. "Net Group juba tegutseb maailma eri paigus, neil on kontor ja inimesed lisaks Soomele ka Tansaanias. Firmal on plaan ja nägemus, kuidas oma oskused erinevates kultuurides ellu viia," kinnitas Kask pressiteates.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755