Autor: Indrek Kald • 23. märts 2020

Andre Krull: tänu IT-le toimib Eesti riik praktiliselt muutusteta ka kaugtöö tingimusis

Tänu IT-le toimib Eesti riik praktiliselt muutusteta ka isolatsiooni- ja kaugtöö tingimusis, ütles tänasel infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu (ITL) 20. sünnipäeval organisatsiooni president Andre Krull.
Nortali juhatuse liige, ITLi president Andre Krull.
Foto: Raul Mee

"On omamoodi sümboolne, et tähistame just praeguse ennenägematu globaalse raputuse ajal IKT-sektori eestkõneleja ITLi juubelit," lisas Andre Krull, kes ühtlasi on ka Nortali juhatuse liige.

"Praeguse epideemia peatamise käigus näeme, et Eesti riigil ja haridussüsteemil on võimalik praktiliselt muutusteta toimida ka isolatsiooni- ja kaugtöö tingimustes tänu laiaulatuslikule elektroonilise identideedi-, e-teenuste ja e-õppe platvormide kasutamisele ning toimivale seadusruumile," selgitas ta.

"Meie senist digiühiskonda on aidanud ehitada riigiga partnerluses just IT-ettevõtted koos telekom-ettevõtetega – koos suudame peatada ka pandeemia," kinnitas Andre Krull pressiteates.

Täna moodustab ITLi kuuluvate ettevõtete käive üle 67% Eesti IKT-sektori kogukäibest. IKT-ettevõtete lisandväärtuse osakaal kogu majandusest on jõudsalt suurenenud.

"Eelmisel aastal oli meie sektor ekspordi- ja majanduskasvu peamine vedaja," ütles Krull. "Selleks, et Eesti ärikeskkond oleks parim meie innovaatilistele ettevõtetele ja atraktiivne välispartneritele, tuleb koostööd riigi ja IT-sektori vahel veelgi tihendada. Uusi infoühiskonna konkurentsieeliseid on võimalik luua ainult nii, kui julgelt tänaseid teenuseid uuendame ja lihtsustame ning järjest enam automatiseerime menetlusi läbi olemasolevate andmete ärakasutamise ning masinõppe," lisas ta.

ITLi tegevjuhi Jüri Jõema sõnul on sektori ettevõtete spetsialistid panustanud tuhandeid tunde ühiskondlikku tegevusse. "ITL on toiminud ja toimib edaspidigi jätkusuutlikuna mitte ainult ühiste ärihuvide nimel, vaid ka seetõttu, et oleme toetanud erinevaid protsesse ühiskonna arengus," selgitas ta.

"Kümme aastat tagasi algatasime Eesti IKT klastri mudeli, mis aitas meil läheneda teistele majandussektoritele ja mõelda suuremalt kõigi meie ettevõtete ekspordi võimaluste tõstmisele. Näiteks e-Estonia bränd sai alguse meie ettevõtete initsiatiivist. IKT-valdkonna tänane populaarsus noorte hulgas pole tekkinud iseenesest, selle koostööprojektiga alustasime 2007. aastal. Riigi üleminek e-arvetele sai eelmisel aastal viimaks teoks tänu ITLi pikaajalisele tööle," loetles Jõema.

"Tänu ekspertide panustamisele elame kõik täna dünaamiliselt muutuvas, hetkel küll kriisiolukorras viibivas, kuid siiski paremas Eestis. Asi pole tehnoloogias ega sidevõrkudes, asi on inimestes ning õigel ajal tehtud julgetes otsustes, mis on mõjutanud kogu Eesti käekäiku," märkis ta.

Täna 20 aastat tagasi ühinesid arvutifirmade assotsiatsioon ning telekommunikatsiooni ettevõtete liit, asutamisprotsessis osales 40 firmat. ITLi praeguse 99 liikme seas on lisaks ettevõtetele ka ülikoolid, kutsekoolid, koolitajad, advokaadibürood ja pangad.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755