Autor: Indrek Kald • 26. märts 2020

Uuring: tehisintellektis näevad rahalist kasu kiire kasvuga firmad

Kiire majanduskasvuga ettevõtted tunnetavad tehisintellektil põhinevate lahenduste kaasamise hädavajalikkust mitte ainult efektiivsuse, vaid ka rahalise kasvu kiirendamiseks, selgus Euroopa ja USA ärijuhtide küsitlusest.
Juhtidel on tänu tehisintellekti lahendustele rohkem aega kolleege inspireerida ja motiveerida.
Foto: Pixabay

Šveitsi St Galleni ülikoolis viidi professor Heike Bruchi ja Altimeter Groupi tehisintellekti analüütiku Susan Etlingeri juhtimisel läbi uuring "Tehisintellekti põhiste lahenduste kasutamine juhtimises".

800 juhilt Ameerika Ühendriikides ja Euroopas uuriti nende hoiakuid ja seda, kuidas ja kas neil on plaanis kaasata tehisintellekti põhiseid lahendusi juhtimisse ja minna üle uuele kaasaegsele süsteemile.

76 protsenti vastanuist tunnistas, et soovivad lihvida enda oskusi tehisintellekti alal, sest nende ettevõtetes kasutatakse märksa rohkem tehisintellektil põhinevaid lahendusi. Koguni 93,5% vastanuist plaanib 1-3 aasta jooksul investeerida tehisintellekti lahendustesse otsuste tegemisel.

Uuring kaardistas neli peamist tulemust: 1) tehisintellekti kasutamine kiirendab majanduskasvu, 2) juhtidel on tänu tehisintellekti lahendustele rohkem aega kolleege inspireerida ja motiveerida, 3) tehisintellektil on juhtimisele positiivne mõju, 4) tehisintellekti kasutatakse kõige rohkem otsuste tegemisel (53%), optimiseerimisprotsessides (43%) ja uute toodete ning teenuste arendamises (28%).

Veel väitsid vastajad, et kui tehisintellektil põhinevaid lahendusi rohkem kasutada, siis on juhtidel varasemast enam aega tegeleda sotsiaalse kommunikatsiooni ehk meeskonnaliikmete inspireerimise ning motiveerimisega.

Juhid plaanivad rohkem tehisintellekti lahendusi kasutada kolmes valdkonnas: otsuste tegemisel (47%), optimiseerimisprotsessides (43%) ning uute toodete ja teenuste arendamises (23%).

Peamiste väljakutsetena nägid 47% vastanuist uute ja muutuvate turutingimustega kohanemist ning personali seas tehisintellekti-põhise juhtimiskultuuri loomist. Koguni 40% ärijuhtidest tunnetasid, et mahukas väljakutse on väärtuste lisamine kliendilahendustele tehisintellekti kaudu.

Kõik vastanud esindasid kiire majanduskasvuga ettevõtteid. Kiire ärilise kasvuga ettevõteteks defineeriti need ärid, mille eeldatav orgaaniline majanduslik kasv on enam kui 10% aastas.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755