Autor: Indrek Kald • 27. märts 2020

Elisa, Tele2 ja Telia ei anna oma kliendiandmeid riigile analüüsimiseks

Elisa, Tele2 ja Telia otsustasid mitte anda riigile analüüsimiseks oma klientide liikuvust puudutavaid andmeid, vaid uurida ise inimeste liikumismustreid enne ja pärast eriolukorra kehtestamist.
Telekomide keelduva otsuse taga on operaatorite kohustus kaitsta isikuandmeid ja tagada andmete anonüümsus.
Foto: Andres Haabu

Algse plaani järgi pidi anonüümseid andmeid enne ja pärast liikumispiirangu kehtestamist uurima statistikaamet. Täna teatas amet, et otsuse taga on operaatorite kohustus kaitsta isikuandmeid ja tagada andmete anonüümsus. Varem oli andmekaitse inspektsioon andnud valitsuse kriisikomisjonis valminud plaanile ka oma õnnistuse.

Täna teatas statistikaamet, et "tagamaks kriisikomisjonile kiire ülevaade, kas inimesed täidavad liikumispiiranguid, otsustasid Elisa, Tele2 ja Telia analüüsida ise enda klientide liikumist. Analüüsi tegemiseks kasutatakse täielikult anonüümseid andmeid, mis ei ole reaalaja andmed".

Mobiilioperaatorite analüüsi tulemused koondab statistikaamet, mis loob tervet Eestit katva pildi. Esimesed tulemused loodetakse saada järgmise nädala jooksul.

Statistikaameti peadirektor Mart Mägi sõnul on kriisikomisjoni tellitud liikuvusanalüüsi eesmärk uurida, kuidas Eesti ühiskond on eriolukorras rakendatud meetmed vastu võtnud ehk kas inimesed on jäänud paiksemaks.

"Pärast põhjalikku analüüsi on tänaseks selgunud, et kõige kiiremini saab selle analüüsi tehtud, kui see toimub iga operaatori juures. Elisa, Tele2 ja Telia annavad oma parimad andmeteadlased riigi käsutusse, tehes vajalikud arvutused statistikaameti kohandatud metoodika järgi," kinnitas ta.

"Mobiilioperaatorite tehtud analüüsid vaatab statistikaamet üle ja positiivse hinnangu korral luuakse sellest koondpilt, mida riik saab soovi korral võtta kasutusele järgnevate piirangute kehtestamisel või seniste leevendamiseks," rääkis Mägi.

Eile teatas statistikaamet, et valitsuse kriisikomisjoni poolt neile antud ülesannet analüüsida koroonaviiruse leviku tõkestamiseks telekomifirmade abil inimeste liikumist, ei lahendata reaalaja andmetel.

Komisjon andis statistikaametile korralduse luua koroonaviiruse levimise tõkestamiseks analüütiline väljund, kasutades selleks elektroonilise side anonüümseid andmeid. Ameti teatel pole üksikisikute liikumismustreid planeeritud analüüsida ning neid polegi võimalik anonüümsete andmete põhjal vaadelda.

Statistikaameti peadirektor kinnitas eile, et neil käivad liikumisanalüüsi arutelud telekommunikatsiooni ettevõtetega. "Kui saame telekommunikatsiooniettevõtetega kokkuleppele, siis algab anonüümsete koondandmete põhjal inimeste liikumise analüüsimine enne ja pärast eriolukorra kehtestamist. Statistikaametile antakse üksnes anonüümitud andmed ja edastamisel on kõikide sideoperaatorite klientide privaatsus jätkuvalt tagatud ja tegutsetakse kooskõlas Eestis kehtivate andmekaitse reeglitega," selgitas ta.

"Uuringu suhtes on kooskõlastuse andnud ka andmekaitse inspektsioon. Ühegi üksikisiku liikumismustreid ei analüüsita ega polegi võimalik nende andmete põhjal analüüsida, tegu on statistilise, üldisi trende kajastava liikumisuuringuga," lisas Mart Mägi eile.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755