Autor: Indrek Kald • 2. aprill 2020

RIA: oodata on pahavara levikut ja andmete varastamist kaugtöö tegijate seas

Riigi infosüsteemi ameti (RIA) teatel on oodata kampaaniaid, kus kurjategijad püüavad erinevaid kaugtöö rakendusi matkides levitada pahavara või varastada andmeid.
Paljude ettevõtete üleminek kaugtööle on Eestis õnnestunud suuremate küberintsidentideta.
Foto: Pixabay

"Kui praegu ei pöörata kaugtöö turvalisusele piisavalt tähelepanu, võime oodata lähiajal rohkem intsidente, mis on seotud väiksemate ja suuremate andmeleketega," sõnas ameti peadirektori asetäitja küberturvalisuse alal Lauri Aasmann.

RIA asejuhi sõnul on näha, et kurjategijad kasutavad järjest rohkem ära globaalset eriolukorda. "Meie hinnangul võib lähiajal oodata veel hulka intsidente, mille algpunktiks on mõni COVID-19-söödaga e-kiri või rakendus, sest ka varem on mujal maailmas nähtud trendid väikese hilinemisega Eestisse jõudnud," kinnitas ta.

"CERT-EE jätkab eriolukorra tingimustes regulaarselt ohuteadete väljasaatmisega, milles hoiatab levima hakanud petuskeemide ja õngitsuskatsete eest. Kahjuks näeme jätkuvalt intsidente, mida oleks olnud võimalik olnud ennetada, kui need ohuteated oleks teenuseomanikeni jõudnud," lisas Lauri Aasmann.

Vaatamata kriisiolukorras oluliselt suurenenud koormusele on Eesti e-teenused tema sõnul üldiselt hästi vastu pidanud. Ülekoormuse tõttu on olnud üksikuid lühiajalisi teenusekatkestusi nii õppekeskkondades kui ka tervishoiuvaldkonnas, aga enamjaolt on e-riik hästi toiminud. Samuti on paljude ettevõtete üleminek kaugtööle õnnestunud siiani suuremate küberintsidentideta.

Riigi infosüsteemi ameti värskest kvartaliülevaatest selgub, et esimeses kvartalis mõjutasid Eesti küberruumi enim üleilmne eriolukord ja hüppeliselt suurenenud kaugtöövajadus. Küberkurjategijad kasutavad nii pahavara levitamiseks kui ka erinevateks õngitsusteks ja pettusteks COVID-19 viirusega seotud huvi ja hirmu.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755