Autor: Indrek Kald • 8. aprill 2020

Guardtime arendab 2,2 miljoni eest kübersõja juhtimissüsteemi

Rahvusvahelise hanke võitnud Guardtime arendab 2,2 miljoni euro eest nelja aasta jooksul välja NATO küberharjutusväljaku automaatjuhtimise süsteemi.
Guardtime´i toonane tegevjuht Martin Ruubel 2018. aastal ettevõtte kontoris.
Foto: Andres Haabu

Riigi kaitseinvesteeringute keskus sõlmis osaühingutega Guardtime ja GT Cyber Technologies raamlepingu, mille eesmärk on nelja aasta jooksul välja arendada NATO küberharjutusväljaku automaatne juhtimis- ja arendusplatvorm, mis parandab hüppeliselt küberõppuste ettevalmistamiseks ning läbiviimiseks vajalikku ressurssi.

"Kaitseväe küberharjutusväljal tagatakse suurimaid rahvusvahelisi ühisõppusi ja pakutakse küberväljaõpet nii Eesti kui ka liitlaste ja partnerite ekspertidele, mis omakorda tagab parema valmisoleku küberrünnakuteks, suurendades seeläbi meie ja liitlaste küberruumi heidutusvõimet," kinnitas kaitseministeeriumi küberpoliitika osakonna juhataja Andri Rebane.

"Automatiseerimine annab võimaluse riikideüleste suurõppuste läbiviimisel vähendada inimtööjõu ressurssi, samuti võimaldab loodav arendus vajalikke IT-komponente taaskasutada," märkis ta pressiteates.

Küberkaitse on kaitseinvesteeringute keskuse side ja radarite kategooriajuhi Priit Soosaare sõnul osa NATO kollektiivkaitse põhiülesannetest. "Eesti ettevõtted on järjekordselt tõestanud, et Eesti on küberriik ning nende jaoks ei ole keerukaid ja lahendamatuid projekte, mida ei suudeta ellu viia," lisas ta.

Antud lepingu puhul on tegemist arenduse esimese etapiga, peagi kuulutab kaitseinvesteeringute keskus välja järgmiste arendusetappide hanked, mille elluviimisel saavutab NATO küberharjutusväli aasta 2021 suvel täisfunktsionaalsuse.

Rahvusvahelisel hankel osalemiseks laekus kokku kuus taotlust: kolm Eesti ettevõtet ja ülejäänud Poolast, Hispaaniast ja Portugalist. Selle hanke võitjad on omavahel seotud: GT Cyber Technologiesi suuromanik ja juhatuse liige on Guardtime´i president Martin Ruubel.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755