Autor: Indrek Kald • 13. aprill 2020

Riigikogu arutab seadust iseendale kaugtöö võimaldamiseks

Ka eriolukorra ajal peavad riigikogu liikmed täiskogu istungil osalemiseks olema füüsiliselt Toompea lossis kohal. Nüüd arutab parlament endale kaugtöö lubamist.
Seadusemuudatus võimaldab riigikogul koguneda kaugosaluse vormis elektrooniliste vahendite abil.
Foto: Andras Kralla

Põhiseaduskomisjon andis täna riigikogu menetlusse kodu- ja töökorra seadust täiendava eelnõu, mis annab võimaluse kaugosalusega täiskogu istungite läbiviimiseks.

Komisjoni esimees Paul Puustusmaa ütles, et kuigi riigikogu komisjonid on eriolukorra ajal kogunenud elektrooniliselt, siis täiskogule kehtiv seadus seda ei võimalda ja riigikogu liikmed peavad istungil osalemiseks olema füüsiliselt Toompea lossi istungisaalis.

"Koroonaviiruse laialdane levik on näidanud, et selliste asjaolude esinemisel on hädavajalik, et istungeid oleks võimalik viia läbi ka kaugosaluse teel," tõi ta välja muudatuse vajaduse. "Riigikogu kui põhiseadusliku institutsiooni tõhus toimimine tuleb põhiseadusest lähtuvalt aga tagada ja see kehtib ka juhul, kui riigikogu ei saa kaalukate põhjuste olemasolul Toompea lossi istungisaalis koguneda," lisas ta.

Seadusemuudatus võimaldab riigikogul koguneda kaugosaluse vormis elektrooniliste vahendite abil ja jätkata samal ajal oma seadustest tulenevat tavapärast tööd - algatada eelnõusid, menetleda neid, viia läbi infotunde, esitada arupärimisi, nimetada ametisse kõrgemaid riigiteenijaid.

Komisjoni poolt seaduseelnõud vedav Hanno Pevkur märkis, et eelnõu kohaselt saab riigikogu juhatus kaalukate põhjuste olemasolul otsustada kaugosalusega istungi läbiviimise ning kehtestada nõuded selle istungi läbiviimisele. Pevkur lisas, et ettepanku kohaselt saab elektroonilise istungi läbi viia, kui kohal on üle poole riigikogu koosseisust.

Kaughääletus on juba kasutusel Belgia ja Hispaania parlamentide alamkojas. Küprose, Läti, Poola ja Sloveenia parlamendid on praeguse COVID-19 pandeemiaga seoses alustanud püüdlusi selles suunas, et võimaldada täiskogus kaughääletamist või viia täiskogu istungeid läbi kaugosaluse vormis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755