Autor: Indrek Kald • 16. aprill 2020

Raskustest hoolimata ei kipu Eesti idufirmad palku langetama ega koondama

Kuigi pooltel Eesti iduettevõtetel võib lähiajal tekkida likviidsusprobleeme, on kriisi ajal vaid iga viies neist töötajaid koondanud ning iga kolmas palku vähendanud.
Startup Estonia juht Maarika Truu mullusel Eesti Startup Auhindade galal.
Foto: Andras Kralla/Äripäev

Startup Estonia ja Eesti Startupijuhtide Klubi viisid siinsete iduettevõtete seas läbi uuringu eesmärgiga kaardistada hetkeolukorda ja lähikuude perspektiivi.

Startup Estonia juhi Maarika Truu sõnul on tänast kriisiolukorda arvestades Eesti idusektoris hea seis ning iduettevõtted hindavad, et lähikuudel jäävad pigem ellu.

"Iduettevõtete rahalised puhvrid on täna piisavad kaheks kuni viieks kuuks, kuid see tähendab, et juba lähima paari kuu jooksul tuleb neil kaasata lisainvesteeringuid. Kapitali olemasolu on iduettevõtete jaoks kriitilise tähtsusega, eriti raskel ajal," märkis ta.

Samas on investorid muutunud Truu sõnul ettevaatlikumaks ja kriteeriumid rangemaks. "See tähendab, et iduettevõtted ei pruugi saada kiireid otsuseid, mis on neile ellujäämise küsimus," sõnas Startup Estonia juht.

Küsitlusele vastanutest 29%-l on kapitali kuni viieks kuuks, kuid 21% ettevõtetest on kapitali vaid kuni kaheks kuuks. Pooltel uuringule vastanud iduettevõtetest võib lühiajalises perspektiivis tekkida likviidsusprobleeme.

Eesti iduettevõtted on tänaseks kärpinud kulusid (65%), koondanud töötajaid (19%) ja vähendanud palku (34%).

Kuigi 36% iduettevõtetest näeb tänases kriisis enda jaoks kasvuvõimalusi, siis enam kui pooled iduettevõtetest (63,4%) on valmis kulusid veelgi jõuliselt kärpima ja töötajaid koondama, kui kriis kestab aprillist kauem. 24% iduettevõtetest planeerib koondamisi ning 15% neist on tõenäoliselt sunnitud koondama 30-50% töötajatest.

"Möödunud aasta lõpu seisuga töötas Eesti iduettevõtetes kokku 5944 inimest ning tööjõumakse tasuti aasta jooksul kokku 77 miljonit eurot. See tähendab, et jõulised kärped ja koondamised idusektoris puudutavad kogu Eestit ja maksude laekumist," selgitas Maarika Truu.

18% vastanutest on hetkel kapitali kaasamise faasis ning seisavad silmitsi mitmete investorite äraütlemisega. Veel 22% idufirmadest planeerisid alustada uue kapitali kaasamisega selle aasta kevadel.

Startup Estonia ja Eesti Startupijuhtide Klubi koostöös läbiviidud uuringus osales sada Eesti iduettevõtet. 85% vastanutest on idee-, seemne- või stardifaasis olevad ettevõtted.

Startupijuhtide klubi asepresidendi Sten Tamkivi kommentaare loe SIIT.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755