Autor: Indrek Kald • 16. aprill 2020

Sten Tamkivi: idufirmad võivad vajada riigi tuge, näiteks koostöös erainvestoritega

Kui kriis peaks kestma üle kahe kuu, vajavad Eesti iduettevõtted riigilt lühiajalist tuge likviidsuse tagamiseks, kinnitas Eesti Startupijuhtide Klubi asepresident Sten Tamkivi.
Eesti Startupijuhtide Klubi asepresident Sten Tamkivi.
Foto: Andras Kralla

"Lühiajaliste meetmete fookuses peaks olema ajutine likviidsustugi kuni järgmise plaanilise kapitalikaasamiseni. Kui kriis jääb venima, siis võiks kaaluda kaasa-investeerimist erainvestoritega, sarnaselt eelmise kriisi ajal hästi toiminud Arengufondi mudelile," rõhutas ta.

Ühe lahendusena näeb Tamkivi KredExi tütarettevõtet ja riikliku riskikapitalifondi valitsejat SmartCap, kellel on vajalik kompetents, töötamaks idusektorile välja hetkel hädavajalikud kriisimeetmed.

Erinevalt tavamajanduse ettevõtetest ei ole paljudel iduettevõtetel võimalik pangast laenu saada, kuna neil puuduvad varad ja stabiilne käive. 22% iduettevõtetest loodab saada abi KredExi meetmetest, kuid peaaegu sama palju ehk 23% tunnistab, et nad ei kvalifitseeru riigiabi reeglite tõttu, kuigi abi on neile vajalik.

"Olemasolevad KredExi meetmed katavad ära enamuse Eesti ettevõtetest ja sektoritest, kuid Eesti idusektor vajab paraku spetsiifilisi meetmeid, mis peaks valmima turuosaliste ja valitsusega koostöös," lisas Tamkivi.

Hetkel on teadmata, milliseks kujuneb kapitali kaasamine nende 16% ettevõtete jaoks, kes plaanivad kapitali kaasama hakata 2020. aasta teisel poolaastal. "Fondid ja inglid on küll kinnitanud oma valmisolekut kriisiajal investeerida, kuid see ei tähenda, et kõik kriisist oluliselt mõjutatud idu- ja kasvufirmad saavad rahastusprobleemidele lahenduse," sõnas Tamkivi.

Startup Estonia juht Maarika Truu ja idufirmade ühenduse asejuht Sten Tamkivi rõhutasid värske uuringu tulemustele tuginedes, et täna on viimane aeg panna turuosaliste ja riigi koostöös kokku selge plaan, kuidas säilitada idusektoris saavutatud edu ning mitte kaotada varajases faasis olevaid ettevõtteid.

Nii iduettevõtete küsitlusest kui ka Eesti era- ja riskikapitali assotsiatsiooni (EstVCA) ja Eesti äriinglite assotsiatsiooni (EstBAN) poolt läbiviidud kriisi mõju uuringutest tuli selgelt välja, et iduettevõtjad ja investorid ootavad riigi poolt selgust, mis kriteeriumid peavad olema täidetud, et majandus saaks taastuma hakata. See aitaks nii investoritel kui ka raha kaasavatel ettevõtetel täpsemalt oma strateegiaid luua.

Startup Estonia ja Eesti Startupijuhtide Klubi koostöös läbiviidud uuringus osales sada Eesti iduettevõtet. 85% vastanutest on idee-, seemne- või stardifaasis olevad ettevõtted. Loe uuringu tulemuste kohta SIIT.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755