Autor: Indrek Kald • 21. aprill 2020

Eelmisel nädalal loodi selle aasta rekordarv uusi IT-ettevõtteid

Kuigi eriolukorra ajal kukkus uute äriühingute asutamine poole võrra, loodi eelmisel nädalal käesoleva aasta rekordarv uusi IT-ettevõtteid.
Uute ettevõtete asutamise kasvu veab infotehnoloogia ja sideteenuste sektor.
Foto: Pixabay

Aasta alguses registreeriti Eestis iga nädal keskmiselt 450 osaühingut või aktsiaseltsi, eriolukorra esimeste nädalate jooksul kukkus see kolmandiku võrra ehk 300-le. Kolmandal nädalal asutati tavapärasest juba 40% vähem ettevõtteid ning lihavõteteks oli uute ettevõtete loomine kukkunud enam kui poole võrra, 200-le. Möödunud nädal seevastu tõi endaga pöörde, kui asutatud ettevõtete arv ületas taas 350 piiri.

Uute ettevõtete asutamise kasvu veab infotehnoloogia ja sideteenuste sektor. Selle osakaal aasta alguses oli laias laastus 14 protsenti kõigist loodud ettevõtetest, olles nüüd kasvanud 21%-le.

"Ainuüksi lõppenud nädalal loodi 75 uut IT-ettevõtet, mis on suurim number aasta algusest," kommenteeris SEB jaepanganduse valdkonna juht Ainar Leppänen.

Ta lisas, et kui kaubandusettevõtete asutamine on tervikuna vähenenud 13%, siis näiteks posti-ja interneti jaekaubandusettevõtteid loodi võrreldes aasta algusega möödunud nädalal 17% enam.

"Kaugtöö kodust ning sotsiaalne isolatsioon on paljudes sektorites mõjutanud oluliselt käibenumbreid ning eriolukorrast tingitud ebakindlus andis hoobi ka uute ettevõtete loomisele," selgitas Leppänen.

Tema sõnul pole aktiivsus ettevõtete asutamisel täielikult taastunud, kuid eelmine nädal näitas siiski toibumise märke. "Ehkki tavapärane majandustegevus on oluliselt häiritud, pole inimeste ettevõtlikkus, julgus ja nutikus kuskile kadunud ning ka täna tehakse samme selleks, et asuda realiseerima oma varasemaid või ka kriisi ajal tekkinud äriideid," lisas Ainar Leppänen.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755