Autor: Indrek Kald • 10. detsember 2020

Kes lendab ja kes tiksub: Äripäevas valmib nüüd 4× aastas Eesti tarkvarasektori põhjalik ülevaade

Äripäev hakkas koostama põhjalikku Eesti tarkvaraäri konkurentsiraportit, mis ilmub edaspidi kord kvartalis. See pea reaalajas tehtav raport annab täieliku ülevaate sektori trendidest ja ettevõtete käekäigust.
Tarkvaraettevõtjad saavad Äripäevast nüüd telllida oma sektori kvartaliraportit.
Foto: Pixabay

Raportis analüüsitakse tarkvaraäri üldiseid trende, vaadeldakse ja kõrvutatakse ettevõtete kvartaalseid tulemusi, tuuakse välja sektori kolme kuu arengusuunad ja pingeread jms.

Kvartaliraporteid koostava Äripäeva Infopanga juhi Joonas Jõgi sõnul on koroonakriis sundinud ettevõtjaid veel enam efektiivistama äriprotsesse. "Programmeerimise konkurentsiraport oli meil suvel analüüsitud 30st sektorist üks populaarseimad ja enim tagasisidet saanud turuülevaadetest," märkis ta.

Seetõttu otsustas Äripäev lisada enam kui 800 miljoni eurose aastamahuga tarkvaraäri n-ö kuumade sektorite hulka, millel hakatakse pidevalt kätt pulsil hoidma. "Eriti hea meel on selle üle, et programmeerimissektori juhid on meiega kaasas ja panustavad ka ise raporti sisusse," lisas Jõgi.

Septembris ilmunud eelmises raportis kommenteeris sektori olukorda Helmese partner Andres Kaljo. Sel nädalal ilmunud uues raportis annab oma vaate Pipedrive'i tehnoloogiajuht Sergei Anikin. Lisaks analüüsib igas raportis IT-sektorit ka KPMG.

Muuhulgas küsitles Äripäev eile ilmunud uue konkurentsiraporti jaoks sektori juhte ja palus kommenteerida oma ettevõtte lähema kuue kuu väljavaateid puudutavaid teemasid. Nii selgub raportist, millised on IT-ettevõtteid kõige enam mõjutavad riskid, milliseid uusi võimalusi koroonajärgne turg pakub, kuidas välistööjõu piirangud ettevõtteid mõjutavad, millesse IT-ettevõtjad järgmise kuue kuu jooksul investeerivad ning kuidas plaanitakse tõsta efektiivsust.

Konkurentsiraport näitab valdkonna trende ja jälgib üksikute ettevõtete käekäiku. Selline põhjalik turuülevaade on suurepärane materjal, saamaks pilti lähimatest konkurentidest, klientidest või äripartneritest.

Äripäeva Infopangas valminud kvartaliraporti hinna sisse kuuluvad muuhulgas kõik sektori TOPid ja võlglased, ettevõtjate trendiuuringu kokkuvõte, andmefail ettevõtete finantsnäitajate ja suhtarvudega.

Raportisse on kaasatud Eesti tarkvaraettevõtted, mille aastane müügitulu ületab vaatlusaluses ajavahemikus 200 000 euro piiri. Kokku on selliseid firmasid üle 400. Programmeerimissektori ettevõtted moodustavad Eesti ettevõtetest ühe protsendi. Keskmiselt töötab ühes tarkvarafirmas 21 inimest.

Infopank koostab turuanalüüse enam kui 30 sektori kohta. Sellega alustati 2017 ja tänaseks on raportid aidanud tuhandeid ettevõtjaid. Konkurentsiraport analüüsib nii minevikku (majandustulemused), olevikku (võlainfo) kui tulevikku (juhtide küsitlus).

Majandustulemused pärinevad ettevõtete majandusaasta aruannetest ning maksu- ja tolliameti kvartaalsetest andmetest. Lisaks sellele monitoorime erinevaid võlaregisterid, statistikaameti infot ning meediaväljaandeid.

Raportiga tuleb kaasa ka põhjalik andmefail, mida on võimalik ise vastavalt enda vajadustele modifitseerida.

70-leheküljelise tarkvarasektori konkurentsivõime raporti lisainfo ja tellimine siit:

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755