Autor: ITuudised.ee • 7. juuli 2022

Lihtsaim moodus luua veebi andmebaas – Bubble

Tihti on vaja luua veebipõhine andmebaas, alustades lihtsatest registreerimisvormidest ning lõpetades keerukate lao- ja tootmisarvestustega. Kuidas seda teha?
Bubble.io tarkvara saab arendada ka agiilsel meetodil, kuid algtaseme jaoks on nn koskmudel mõistlikum.
Foto: Bubble.io

Vastavalt ülesande keerukusele kaasnevad ka valikud vahendite valikul ehk millist rakendust kasutada, et andmed saaks registreeritud, hallatud ning mis võimaldaks ka andmete võimalikult mugavat ja sihipärast töötlust.

Võib vabalt juhtuda, et vastus kõigile küsimustele on Bubble.io. Andmebaasi loomine Bubble.io rakenduse abil on lihtne, kiire ja intuitiivne. Hetkel ei peatu me disainil ega kasutajate autentimisel, keskendume seekord andmetele ja nende kasutamisele ning alustame nii-öelda puhtalt lehelt.

Andmebaasi loojat Bubble.io baasis ootab tabel, mis on mõeldud kasutajate haldamiseks. Selles tabelis on juba olemas koht kasutaja emaili ja salasõna jaoks ning mõned abiväljad kasutaja kohta. Kui tekib vajadus, siis saab sinna lisada kasutaja nime, pildi, vanuse, kirjelduse või admin staatuse – kõik, mis kasutaja haldamiseks vaja võib minna.

Kuid ärme jää kasutajate juurde kinni, edasi saame luua ise mistahes uusi tabeleid ning täita neid mistahes andmeväljadega ning neid siis omavahel siduda.

Oletama, et vaja on luua andmebaas neist, kes osalevad keskmise suurusega ettevõtte sügisesel spordipäeval. Nagu ikka, algavad kõik baasi loomised eesmärgi kirjeldamisest. Aga kui ei viitsi ette liiga palju mõelda, siis mõtleme jooksvalt ning rakendame loogikat ka kohe tarkvaras.

Kõigepealt saame kasutada juba valmis Bubble'i elemente ning laseme kasutajatel end registreerida läbi nende. Samas, võib-olla tahaks teada ka seda, mis osakonnast on üks või teine töötaja? Pole probleemi, lisame osakonna valiku kasutajate tabelisse.

Kasutajad aga võivad teha oma osakonda kirjeldades vigu ning üks osakond võib ilmuda hiljem tabelisse mitmel eri moel. Pole probleemi, loome eraldi osakondade tabeli, mille sisu täidab administraator ning kasutajad saavad teha lihtsalt valiku eelnevalt loetletu hulgast.

Kui kasutaja on registreeritud, oleks vaja luua võimalus lasta neil end registreerida mõnele konkreetsele spordialale. Selleks on vaja luua alade tabel koos vajalike kirjeldustega, mis aitab kasutajatel teha valikut. Ka spordialad saab administraator kirjeldada otse andmebaasi või läbi eraldi admin-vaate.

Vahemärkusena lisagem, et kasutajatele saab luua lisavälja "Admin" vms ning kui kasutaja on administraator, siis anda talle lisavõimalusi andmetega n-ö manipuleerimiseks, mida tavakasutajatele te ei pruugi anda.

Hästi, kui nüüd on loodud kasutajad, osakonnad ja spordialad, siis järgmisena on vaja need andmed kuidagi kokku siduda. Selleks sobiks suurepäraselt järgmine tabel "osalejad", kus registreeritakse ära kõik kasutajad, kes soovivad mingitel aladel osaleda. Kusjuures saame jätta võimaluse ühel kasutajal osaleda mitmel spordialal või ka määrata mõnele alale maksimaalse täituvuse.

Lõppkokkuvõttes saame luua ka eraldi osaluslehe, kus on kirjas kõik kasutajad erinevatel aladel, et kasutajad saaks juba ette teada, kellega nad koos võistlema hakkavad või osakonna juhatajad saaks innustada ja kontrollida, kas kõik on ikka kenasti ennast spordipäevale registreerinud.

Sellise hüpoteetilise andmebaasi kokkupanek on täiesti jõukohane kõigile, kes on läbinud bubble.io algkursuse ning saavad aru andmebaasi töötamise loogikast. Eelnev kogemus andmebaasidega on soovitatav, kuid kindlasti mitte vajalik.

Bubble.io intuitiivne ja interaktiivne keskkond laseb kõiki arendusi ja katsetusi kohe reaalajas proovida ning kui miskit ei tööta nii nagu ette nägite, saate kohe olukorda parandada ja uuesti katsetada. Kõige parem kogu selle protsessi juures on aga see, et kõik tegevused toimuvad reaalajas üle veebi ning kui te teete kellegagi koostööd või soovite tulemust kellegagi jagada, siis piisab vaid lingi saatmisest ning koostööpartner või klient saab kohe tulemuse üle vaadata ning tagasisidet anda.

Kel on soov Bubble.io lahendust tundma õppida, sellele teeb Olari Rätsep IT Koolituses koolituse, kus õpetab rakendust kasutama ning ka äppe tegema.

Tutvu koolitusega siin:

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755