Autor: Indrek Kald • 8. september 2022

Siim Viidu, Agur Jõgi, Ats Albre, Priit Vaikmaa – IKT-äri võtmeisikud jagavad kogemusi

12. oktoobril Tallinnas toimuval IKT aastakonverentsil räägivad nimekate IKT-firmade juhid saalis viibivatele konkurentidele ja partneritele, kuidas nad otsuseid teevad ja protsesse juhivad.
Siim Viidu, Agur Jõgi, Ats Albre ja Priit Vaikmaa esinevad teiste seas 12. oktoobril IKT aastakonverentsil.

Esinejate seas on TextMagicu juht ja suuromanik Priit Vaikmaa, Nortal Eesti juht Ats Albre, Pipedrive'i tehnoloogiajuht Agur Jõgi, Toggli juht Serge Herkül, IT-firma Dixa asepresident Siim Viidu, Proeksperdi juht Triin Sepp jt.

Tallinna loomaaia keskkonnahariduskeskuses toimuv Eesti IKT-äri aasta tippsündmus keskendub valdkonna kõige olulisematele teemadele ja väljakutsele: ühelt poolt eksport ja rahvusvaheline laienemine, teiselt poolt tööjõud ja värbamine.

Muuhulgas arutame, milline on meie IKT-äris tööjõud 5-10 aasta pärast, millised organisatsioonid köidavad ja hoiavad talente, kuidas leida uusi sihtturge või välispartnereid jne. Neil ja muudelgi teemadel pakume kuulamiseks mitut kogemuslugu, samuti võimaldab konverents esinejatelt lisa küsida või ideede ja lahenduste üle diskuteerida. Kord aastas toimuval suurel konverentsil osalevad valdkonna võtmeisikud ja oma ala spetsialistid.

Konverents on eeskätt mõeldud IKT-ettevõtete omanikele ja tippjuhtidele, samuti muudes sektorites IKT eest vastutajatele.

Päeva avab IT ettevõtete TOPi ja telekomifirmade TOPi võitjate autasustamine ning lühiusutlused nende firmade juhtidega.

Esimese pikema ettekande teeb Nortal Eesti juht Ats Albre, kes räägib, kust tuleb järgmine suur samm ehk kuidas ehitada IT-organisatsiooni. Mida tänapäeval tähendab tooteorganisatsioon, mida näiteks tehnoloogiavaldkonna startupid viljelevad? Kuidas n-ö kindlakskujunenud ettevõtted saavad sinna jõuda ja selle käigus oma äri ümber mõtestada? IT-ringkonnis ja ka äripoolel on see laiem teema – paljud paralleelselt kompavad, et kust tuleb järgmine suurem samm, selgitab Albre ja esitab oma visiooni.

Seejärel teeb Palgainfo Agentuuri juht Kadri Seeder sissevaate IKT-sektori palkadesse: palju makstakse ja palju küsitakse? Töökoha vahetamisele on sageli või väga sageli mõelnud enam kui viiendik Eesti IKT-ala töötajatest. Sama palju on ka neid, kes pole oma palgaga rahul. Regulaarselt värbamist ja tööturgu analüüsiva Palgainfo Agentuuri juht annabki ülevaate, kui palju IKT-äris palka küsitakse ja palju makstakse (sealhulgas kui palju tuleks maksta töökoha vahetajale). Saame ka teada, kui paljudel ja kui palju on palk tänavu tõusnud ning millistes ametites makstakse suuremat palka ja tõstetakse seda kiiremini.

Edasi jätkab TextMagicu juht ja suuromanik Priit Vaikmaa teemal, kuidas müüa tarkvaratoodet USA turule. Mullu detsembris eduka börsidebüüdi teinud IT-firma TextMagic tänane juht sai ettevõtte suuromanikuks 2013 ning 2014 siseneti USAsse. Koos Kanada, Suurbritannia ja Austraaliaga on just need nüüd ettevõtte põhiturud. Kuidas saada teada, kas mu toode või teenus sobib nii kaugele turule ning kuidas sinna edukalt siseneda? Mis on Eesti IT-firmade eelised USAs ning mis suuremad väljakutsed?

Lõunapausi eel selgitab MKMi ehitisregistri talituse juhataja Taavi Jakobson, mida õppis riik ehitisregistri uuendamise protsessis. Nimelt pole sellist pahameeletormi, mille vallandas mai viimasel päeval uuenenud ehitisregister, ükski riigi tellitud IT-arendus sel sajandil väidetavalt põhjustanud. Tõsi, ehitisregistri talituse juht Taavi Jakobson on öelnud Äripäevale, et kui ta 2018 ametisse asus, sai õige pea selgeks, et "ehitisregistri varasem arendus on tehtud rahvaluule baasil". Kuidas plaanis riik registrit uuendada, mis põhjustas tagasilööke ning mida on riik tellijana sellest õppinud, et sarnaseid probleeme tulevikus vältida?

Tunnise pausi järel jätkab konverentsi Taani IT-firma Dixa asepresident Siim Viidu. Varem Skype'is töötanud ja siis Twilio Tallinnas 300-liikmelise tiimini kasvatanud Viidu lahkus aasta alguses ametist, sest "hing ihkas startupi poole". Nüüd juhib ta B2B alal SaaS-platvormi arendava Taani idufirma Dixa asepresidendina ettevõtte tiime Euroopas. Lisaks on tema vastutada kontori loomine Tallinnas. Siim Viidul on Eesti kõrval töökogemusi ka Londonist, San Franciscost ja Kopenhaagenist. Milline paistab ses võrdluses Eesti IKT-äri? Mida võiksime mujalt üle võtta, et rohkem väärtust luua, kasvada ja eksportida?

Edasi astub lavale Proeksperdi juht Triin Sepp, kes annab nõu, kuidas leida ekspordiks uusi turge ja õigeid projekte. 90% Proeksperdi mullusest, 12 miljoni eurosest käibest moodustas eksport. Peagi 30aastaseks saav Proekspert aitab klientidel arendada tarku seadmeid ja nende kaughaldust ning digiteenuseid. Märtsis ettevõtte juhi koha üle võtnud Triin Sepp jagab kogemusi, kuidas leida uusi turge ja partnereid, millega tõsta enda konkurentsivõimet ning mis hoiab koos ja õigel rajal Proeksperdi kaubamärgiks saanud detsentraliseeritud iseorganiseeruvaid tiime. Tema sõnul on muljetavaldava ekspordi taga usalduslikud ja pikaajalised kliendisuhted.

Seejärel esineb Toggli juht Serge Herkül. 2014. aastast on kolme eri tarkvaratoodet arendav Toggl toiminud täielikult hajutatud tiimina, seejuures töötajatega kõigil mandritel. Kas globaalset IT-äri plaanides võiks kohe võtta suuna hajusale meeskonnale? Kuidas leida õigeid inimesi ning mismoodi kogu masinavärk töös hoida nii, et isegi tennisestaar Serena Williams sinu teenust tarbib ja soovitab?

Pipedrive'i tehnoloogiajuht Agur Jõgi teemaks on infoturbe areng startupist ükssarvikuni. Jõgi selgitab infoturbe arengut tehnoloogiajuhi, mitte turbespetsialisti vaatest. Millised on ettevõtete-asutuste jaoks suurimad muutused ja olulised otsustuskohad?

Globaalse majanduse seisu ja selle mõju Eestile analüüsib seejärel SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor. Jutt võimalikust majanduslangusest on kevadsuvest saati pea igapäevane, aktsiahinnad liiguvad kohati järsult, inflatsioon teeb meie regioonis rekordeid ning ees on ebakindel talv. Tervikpilt globaalse majanduse seisust aitab ka Eestis IKT-äri olukorda hinnata ja tulevikku plaanida. Mis turgudel ja sektorites tõenäolisemalt tellimused ära kukuvad? Kus võiks tekkida uusi võimalusi? Kuidas Eesti IKT-ärid saaks rohkem eksporti teha?

Päeva viimase ettekandjana astub lavale TalTechi IT-teaduskonna dekaan Gert Jervan. Maailm seisab lähiajal silmitsi pooljuhtide arengu lõpu ning kvantajastu algusega. Mida see kaasa toob? Mis tehnoloogiatele peaks tähelepanu pöörama? Milliseid probleeme ja võimalusi Euroopas seoses kvantajastuga näeme?

Järgnevas diskusioonis osalevad nii Gert Jervan kui ka IT-firmade juhid. Ühiselt räägitakse sektorit väga suuresti mõjutaval teemal ehk tööjõuturust, värbamisest ja palkadest.

IKT aastakonverentsi info ja registreerumine:

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755