Autor: Indrek Kald • 20. märts 2023

Kas ChatGPT võtab programmeerijailt töö või hoopis suurendab vajadust nende järele?

Arvatakse, et tänapäevane masinõpe suudab tarkvaraarendaja töö osaliselt või täielikult asendada.
KPMG Balticsi tehnoloogia valdkonna juht Tarmo Toiger esinemas mullu suurandmete konverentsil.
Foto: Raul Mee

Kas maailmas laineid lööv, eelmisel nädalal uuest versioonist teatanud tehisintellektil põhinev juturobot ChatGPT võtab tõesti programmeerijailt töö?

Meedias suurt tähelepanu saanud ChatGPT mõju tehnoloogiasektorile – eriti programmeerimisteenust pakkuvatele ettevõtetele – analüüsis Äripäeva Infopangas valminud raportis KPMG Balticsi tehnoloogia valdkonna juht Tarmo Toiger.

"Liikvele on läinud hulk spekulatsioone küsimusega, millised töökohad on ohus ChatGPT või sarnase tehnoloogia jätkuva arengu puhul. Tehnoloogiast veidi kaugemal olevad ametid nagu turu- ja finantsanalüütikud on mitmetel puhkudel ära märgitud kui suurimas ohus olev grupp," selgitas ta.

Loe lisaks
Äripäeva raadio pani ChatGPT tehisintellekti otse-eetris proovile

Samas on mainitud ka programmeerijaid kui rolli, mis võib jääda masinõppe uute laheduse puhul löögi alla, kuna tänapäevane masinõpe suudab osaliselt või täielikult tarkvaraarendaja töö asendada.

"Nii nagu raamatupidamissüsteemid ei asendanud raamatupidajaid ega ka äriinfosüsteemid ja aruandluse automatiseerimine ei asendanud finantsanalüütikuid ega kontrollereid, ei asenda ka ChatGPT programmeerijaid," väitis Toiger. Pigem loob uus tehnoloogia tema sõnul võimalusi juurde ning sellega seoses tõuseb nõudlus arendusteenuse osas, seega ka suureneb vajadus programmeerijate järele.

Loe lisaks
Eesti keele instituut: ChatGPT uus versioon on "ülioluline sündmus". IT-firmad, looge rakendusi!

"ChatGPT kasutab väga modernseid keele töötlemise mudeleid ning lisaks väga suurt hulka andmeid nii mudelite treenimiseks kui ka juba saadud vastuste andmestikku (kasutajate küsimuste vastuseid) mudeli parendamiseks," sõnas Toiger.

KPMG Balticsi partner ja tehnoloogia valdkonna juht tunnistas, et teatud piirides ChatGPT aitab programmeerijat, kuid arvestades lahenduse olulisi piiranguid – annab vastuseid, mis tunduvad mõistlikud, kuid sisuliselt seosetud – tuleb arendajal tulemusi alati kontrollida.

"Samas mingi osa tööst võib arendaja lasta ChatGPT-l ära teha. Näiteks nagu üldisemate ja ka korduvate funktsioonide arendamisel," selgitas Tarmo Toiger. "Muidugi lahendus täieneb jätkuvalt ning ootan põnevusega, milliseid tulemusi näitab ChatGPT 10-20 kuu pärast ning milline saab olema mõju tarkvara arendajate rollile tulevikus," lisas ta.

KPMG Balticsi partner ja tehnoloogia valdkonna juht Tarmo Toiger esineb 16. mail IT-juhtimise aastakonverentsil. Lisainfo ja registreerumine:

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755