Autor: Aali Lilleorg • 3. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SK tutvustas uut e-identiteedi lahendust Smart-ID

SK tootejuht Urmo Keskel
Foto: Aali Lilleorg
AS Sertifitseerimiskeskus (SK) tutvustas 3. novembril uut elektroonilise identiteedi lahendust Smart-ID, mis töötab enamlevinud nutiseadmetega, ei sõltu SIM-kaardist ning on kasutatav kõikjal maailmas

SK Aastakonverentsil tutvustas SK uut lahendust Smart-ID, mille eesmärk on lihtsustada e-teenuste turvalist kasutamist ning viia Eestis tehtud innovatsioon Euroopasse ning seejärel teistesse riikidesse.

„Aasta tagasi tutvustasime Smart-ID kontseptsiooni – turvalist mobiilset lahendust, mis hõlbustab e-teenuste kasutamist. Nüüd oleme saanud valmis töötava lahenduse, mida saab kasutada nii isikutuvastuse kui ka allkirjastamise jaoks,“ ütles SK tootejuht Urmo Keskel.

Smart-ID mugavaks kasutamiseks on loodud rakendus, mis töötab Androidi ja iOSi platvormidel kõikide enamlevinud nutiseadmetega ja sobib kasutamiseks kõikjal maailmas: „Meie eesmärk oli luua kaasaegne elektroonilise identiteedi ehk eID lahendus, mis sobiks nutiseadmetele ning oleks samas turvaline. Paari aastaga olemegi koos aktsiaseltsiga Cybernetica loonud uue Smart-ID lahenduse, mis vastab kõikidele nendele nõuetele ja on juba algusest peale rahvusvaheline,“ ütles SK juhataja Kalev Pihl.

Koos SK partneri Cybernetica AS-iga loodud Smart-ID on hea näide tipptasemel Eesti innovatsioonist ja teadustööst. Samuti on see kooskõlas Euroopa Liidu määruse eIDAS nõuetega ja arvestab ka Euroopa Keskpanga nõudeid tugevale autentimisvahendile ning on tänu sellele potentsiaalilt kiire levikuga.

Cybernetica juhatuse esimehe Oliver Väärtnõu sõnul lahendab Smart-ID üha pakilisemaks muutuva SIM-kaardita nutiseadmete probleemi: „Viimasel ajal on üsna palju räägitud Mobiil-ID sõltuvusest ID-kaardist ning küsitud: mis saab edasi? Smart-ID lahendab ära SIM-kaardi küsimuse ning võimaldab meil Eesti tüüpi digitaalset identiteeti pakkuda väga lihtsalt ka välisturgudele, ohverdamata sealjuures turvalisust. Smart-ID krüptograafiline lahendus on maailmas unikaalne - võtmeosakute genereerimiseks ning serveri ja mobiilseadme vahel jagamiseks on Cybernetica turvainsenerid loonud täiesti uue skeemi.“

Smart-ID kasutamine on lihtne: kasutaja laadib Google Playst või AppStore’ist nutiseadmesse Smart-ID rakenduse. Smart-ID kasutamiseks saab isiku tuvastada ID-kaardi või Mobiil-ID abil. Nii nagu ID-kaardi ja Mobiil-ID jaoks, on ka Smart-ID kasutamiseks vaja PIN1 ja PIN2-koode, mille kasutaja loob samas rakenduses. Smart-ID loomisel on palju rõhku pööratud ka kasutusmugavusele.

AS Sertifitseerimiskeskus on akrediteeritud sertifitseerimis- ja ajatempliteenuse osutaja ning nende teenustega seotud tarkvara arendaja ja opereerija. SK väljastab sertifikaate Eesti Vabariigi isikut tõendavatele dokumentidele (ID-kaart, Mobiil-ID, elamisluba, Digi-ID ja e-residendi Digi-ID). SK teenused võimaldavad mitmete riikide kodanikel e-teenustesse sisse logida ja digitaalallkirju anda.

SK tootejuht Urmo Keskel
Foto: Aali Lilleorg
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755