Autor: ITuudised.ee • 13. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5G võrgu arenguteks soovitakse luua tegevuskava

5G logo
Foto: Wikipedia
Veebruari lõpus Barcelonas toimunud Mobile World Congressil teatasid Baltimaade ja Põhjala ministrid, et vaja oleks luua 5G tegevuskava, mis toetaks 5G arenguid Baltikumis ja Skandinaavias laiemalt. Telia Company on varem teatanud oma plaanist avada Tallinnas ja Stockholmis 2018. aastal Euroopa esimene 5G võrk.

Soome kommunikatsiooniminister Anne Berner, Rootsi elamu ja digiteerimise minister Peter Eriksson ja Norra riigisekretär Reynir Jóhannesson koos Leedu ja Taani esindajatega arutasid Barcelonas võimalust luua 5G edendamiseks ühine Põhjala-Balti 5G tegevuskava. Selle kohta avaldatud pressiteates seisis, et tegevuskava arutelus ja koostamises peaksid saama osaleda kõik Skandinaavia ja Baltikumi riigid võrdselt. Ministrite sõnul on Põhja- ja Baltimaade elanikel lihtne võtta omaks uusi tehnoloogiaid ja teenuseid. Seetõttu oleks loogiline, et terve regioon panustaks 5G arengutesse ühiselt.

5G arengutest räägiti Barcelona messil veelgi. Kuna 5G standard peaks plaanide kohaselt valmima alles aastaks 2020, siis teatasid mitmed telekommunikatsioonifirmad, sh Telia Company, et soovivad anda oma panuse, et toetada 5G uuringute läbiviimist ja standardi väljatöötamist juba aastaks 2019. Standardi loomine võimaldaks 5G laiemat kasutuselevõttu ning kiirendaks majanduse arengut.

5G võimaldab täiesti uut kvaliteeti innovatsioonis, ökosüsteemides ja klienditeenustes. Samuti viib 5G asjade interneti (IoT) hoopis uuele tasemele.

5G-tehnoloogia pakub kasutajatele suuremaid andmemahte, kiiremaid ühendusi, lühemaid reaktsiooniaegu, paremat rentaablust ja teenuseid ning kvaliteetsemaid võrguühendusi. Uue ühenduse eelised tulevad kõige paremini välja suurt andmemahtu nõudvate teenuste juures, nagu HD audio, tellitavad videoteenused (video-on-demand) või voogedastusel põhinevad teenused.

Ka ettevõtetele ja tööstusele avab 5G kasutuselevõtmine uusi võimalusi. Ärisektorid katsetavad võrguühenduse võimalusi ja 5G võimendab seda tendentsi märgatavalt, sest see võrk luuakse tööstuslikku internetti silmas pidades. See võrk ei ole loodud ainult inimestele, vaid ka tööstusettevõtetele, kes tegelevad asjade ühendamise ja selle tulemusel saadud informatsiooniga.

 

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755