Autor: ITuudised.ee • 25. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-residendid saavad nüüd ettevõttele konto avada ilma Eestit külastamata

Kaspar Korjus 29. novembril Helsingis Slush'i avapeol rääkimas e-residentuse edust ja võimalustest
Foto: Aali Lilleorg
Eesti e-residentsuse programm ning Soome makseasutus Holvi pakuvad alates tänasest e-residentidele võimalust luua uusi ettevõtteid koos arvelduskontoga ilma Eestit külastamata.

E-residentsus on programmi juhi Kaspar Korjuse sõnul katseaja edukalt läbinud ning nüüd saab Eesti Vabariik pakkuda teenuseid kõikjal üle maailma täiesti digitaalsel kujul. Seni pidid e-residendid ettevõttele arvelduskonto avamiseks Eestis siiski vähemalt korra kohal käima ning see tingimus takistas eriti kaugematest riikidest pärit e-residentidel uute ettevõtete loomist.

Korjus juhtis tähelepanu, et e-residentide poolt loodud ettevõtted jätavad kaudsete tuludena Eestisse keskmiselt 4300 eurot aastas. “Samas suurendavad sellised ettevõtted ka Eesti majandusruumi, luuakse kontakte, suureneb võimalik turg, kus kodumaised ettevõtted saavad kaasa lüüa,” lisas ta.Holvi juhatuse esimehe Antti-Jussi Suomineni sõnul on ettevõtete hulk maailmas üldiselt tõusuteel, kuid peaaegu kõikjal on neil probleeme heal tasemel finantsteenuste kättesaadavusega. “Oleme jälginud e-residentsuse arengut algusest peale ja usume, et koos saame aidata kaasa paljude edukate ettevõtmiste sünnile,” lisas ta.“Maailmas on kümneid miljoneid ettevõtlikke inimesi, kes ei saa endast sõltumatutel põhjustel ettevõtteid luua,” ütles Korjus. Tema sõnul saab e-residentsus anda paljudele inimestele esimest korda võimaluse äri alustada ning see omakorda aitab kaasa majanduslike probleemide leevendamisele erinevates maailma piirkondades.Eesti on ainus riik maailmas, mis pakub e-residentsust. Eesti e-residendid võivad interneti teel: asutada ettevõtte, seda kaugjuhtida, taotleda konto avamist ja krediitkaarti, teha e-panganduse tehinguid, saada ligipääsu rahvusvahelistele makseteenuste pakkujatele, esitada maksudeklaratsioone ning digitaalselt allkirjastada dokumente ja lepinguid.E-residentsus ei anna kodakondsust, maksuresidentsust, elamisluba ja Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba. E-residendi digi-ID ei ole füüsiline isikut tõendav või reisidokument ja sellel ei ole fotot.Hetkel on Eestil ligi 19 000 e-residenti kokku 138 riigist, e-residentide poolt on loodud ligi 1600 uut ettevõtet ja e-residendid on seotud üle 3000 ettevõttega (omanike või juhatuse liikmetena).E-residentsuse partner Holvi on asutatud 2011. aastal Soome ettevõtjate poolt keskendudes väike-ettevõtjate ning vabakutseliste professionaalide teenindamisele. 2016. aastal omandas Holvi rahvusvaheline pangandusgrupp BBVA.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755