Autor: Kristjan Oad • 27. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koolijuht: Eesti peaks Aafrikasse ja Aasiasse värbamiskeskused tegema

Foto: Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor
Praxise analüüsi kohaselt kaotab Eesti 2040. aastaks praeguste hõivemäärade jätkumisel 122 000 töötajat. Seetõttu võiks riik rajada Aafrika ja Aasia riikidesse värbamis- ja koolituskeskused ja alustada helgemate peade importi, ütles Ettevõtluskõrgkooli Mainor tegevjuht Kristjan Oad.

Eesti riik võiks Oadi sõnul teha kasvava rahvastikuga, aga väheste võimalustega riikidesse värbamiskeskused, kus viiakse inglise keeles soodsalt läbi koolitusi vajaminevates valdkondades nagu IT või inseneeria ja ka eesti keele intensiivõpet. “Kursuse läbinutele saaksid ettevõtted teha suunatud pakkumisi ning oleks võimalus saada lihtsamalt elamisluba,” rääkis ta.. 

Eesti keele majad Narvas ja Tallinnas on õige samm, aga mõelda tuleb Oadi arvates suuremalt. "Olgu eesti keele, kultuuri ja tööoskuste keskused hakatuseks Mumbais ja Lagoses. Koos Eesti jaoks vajalike oskuste õpetamisega õpetataks ja kontrollitaks ka töökultuuri, hoiakuid ja tahtmist Eesti-suguses ühiskonnas kohaneda.“

“Eesti vajab juurde ajusid ja töökäsi. Kontrollimata massi ei taha aga keegi. Seepärast toimuks tõeliselt motiveeritud uuseestlaste sõelumine juba välisriigis asuvas keskuses. Need keskused võiks avada Eesti ettevõtete, kõrgkoolide ja saatkondade koostöös. Saatkonnad saaksid võimsama rolli riigi tutvustaja ja väravana Eestisse. Lihtsustatult öeldes tuleks nutikas India või Nigeeria poiss või tüdruk kursusele ning parimad saaksid tööpakkumise ja kutse Eestisse,” rääkis Oad.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755