11. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolme aastaga 500 uut tarkvaraarendajat

Vali IT pilootprojekti tänavu mais lõpetanud 38 uut IT-spetsialisti. Tore oli koolituse korraldaja sõnul see, et uut võimalust kasutasid ka lastega kodus olnud kõrgharitud naised.
Foto: Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit
Täiskasvanute ümberõppekoolituse Vali IT! korraldanud BCS Koolituse juhi Ants Silla sõnul on tema eesmärk koolitada 500 edukalt lõpetajat, mis teeb kokku umbes 30 koolitusrühma kuni 2020. aastani.

Mais lõpetas 38 inimest Vali IT! esimese lennu ning said kätte ka diplomid. Esimese lennu koolitusega alustas 40 inimest. “Üks pidi kahjuks katkestama tervise tõttu. Teine perekondlikel põhjustel katkestanu jätkab sü- gisel. Kõik lõpetajad kinnitasid pärast koolitust, et näevad enda tulevikku IT- ja tarkvaraarenduse valdkonnas,” märkis Sild.

Praeguseks on teise lennu ehk 2017. aasta sügise koolitusrühmad komplekteeritud ja kandidaadid ootelehel. Ja valime jooksvalt 2018. aasta osalejaid. Piloot- ehk esimese kursuse osalejad valiti 400 kandidaadi hulgast. Praeguseks on kandideerijaid Silla sõnul 750 ja kandideerimine on avatud pidevalt, nii et huvilisi lisandub igapäevaselt.

Pooled lõpetanuist töötavad juba IT-vallas

“Kandidaatide sõelumine ja sobivaimate väljavalimine ongi üks keerukamaid tegevusi. Lisaks hariduse ja töökogemuse nõuetele teeme kandidaatidele ruumilise võimekuse testid, mis näitavad soodumust tööks tarkvaraarendajana. Lisaks on oluline kandidaadi senise hariduse ja töö valdkond, et lõpetaja saaks oma seniseid kogemusi ka edaspidises töös rakendada,” selgitas Sild.

Sild märkis esimese lennu lõpetajate kohta, et nii koolitajad Henn Sarv ja Heleen Maibak kui ka praktikafirmade esindajad kinnitasid, et potentsiaali ja võimekust saada IT valdkonnas tööd on kõigil lõpetanutel. “Aga siiski ei saa seda kursust läbides “valmis arendajaks”. Kõikidel on vaja enda praktilisi oskusi arendada, paljudel veel ka juurde õppida,” lisas ta.

Praeguseks on tema sõnul valdkonnas töötamas pooled lõpetanud. Ja osad on läinud edasi õppima infotehnoloogiat ülikooli. Enesetäiendamine jätkub nii omal käel kui ka praktikafirmades. Kuna ettevõtted värbavad oma tööde portfellist lähtuvalt, siis kindlasti osa lõpetajaid saab tööle pikema aja jooksul, mitte kohe pärast praktikat.

Sild lisas, et täpsema uuringu tööle saamise olukorrast plaanib koolitusettevõte läbi viia septembris. “Aga kindlasti loeme kursuse esimese etapi kordaläinuks. Koolitusmudel ja -programm õigustasid ennast. Sellisel moel – igapäevaselt teooria õppimist praktiliste harjutustega täiendades on võimalik areneda väga kiire tempoga” tunnistas ta.

Pisaraid ja “jess”-emotsioone oli palju

Paarisprogrammeerimises, mida alustatakse juba kolmandal nädalal, saavad kursuslased õppida üksteiselt ja ka õpetada seda, mis endal paremini selge. “Samas õppisime ja arenesime selle piloodi käigus edasi ka meie, korraldajad: praktikakorralduse parimaid praktikaid, kandidaatide profiilide paremat sobitamist IT-firmade vajadustega,” loetles Sild.

Üks, mida praktikafirmad tema sõnul toonitasid, oli see, et kuigi programmeerimisoskused pärast paarikuulist õppimist ei saa olla piisavad, siis kandidaadid kompenseerivad seda oma elukogemuse ja teiste alade tundmise ning entusiasmiga. “See oligi see, mida me lootsime. Seega on ootused end õigustanud!” rõõmustas Sild.

“See vaim ja emotsioonid, mis on seotud nii suure muutuse ja nii intensiivse õppimisega, on see, mis nii osalejatele kui juhendajatele ilmselt väga pikaks ajaks meelde jääb. Nii pisaraid kui ka “jess”-emotsioone oli palju. Ja need käisid reeglina käsikäes,” rääkis Sild ja lisas, et eks igal osalenul on rääkida oma lugu. “Eks see ongi see, mis teeb sellise programmi erakordseks nii osalejatele kui ka kogu Eestile. See, et koolitusrühmadest kujunes tihedalt suhtlev sõpruskond, on üks selle märke,” lisas ta.

Foto: Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit

Ka kolme väikese lapse kõrvalt tehtav

Kolme väikese lapsega naine osales tänavu jaanuarist aprilli lõpuni täiskasvanute ümberõppekoolitusel Vali IT!, pälvis diplomi ja liigub nüüd suunal jõuda noorem-tarkvaraarendaja tasemeni.

“Ma jäin koolitusega rahule küll, väga äge ja huvitav oli kogu aeg. Kuid mul on kolm väikest last ja nende kõrvalt kolm ja pool kuud iga tööpäev kaheksa tundi intensiivset koolitust läbida on raske, aga tehtav,” kommenteeris oma nime avaldamisest loobunud naine. See oli varakevadine aeg ja lapsed olid päris tihti ka haiged ja öösel magada ei saanud. Ja päeval oli kogu aeg intensiivne õpe.

Aga aimu ta enda sõnul tarkvaraarendusest sai ja tegeleb sellega edasi. Päris juunior-arendaja ta siiski veel ei ole, aga juba midagi sinna lähedale. “Minu grupis oli 20 inimest ja kõik jõudsid ka lõpudiplomini. Kuulsin, et teisest grupist üks naine langes välja, kuna ka laste hoidmisega tekkis probleem,” märkis naine ning lisas, et nende grupist läks kohe IT-valdkonda tööle neli inimest. Praeguseks on juba kindlasti rohkemad inimesed tööl.

Autor: Annika Kald, toimetaja

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755