Autor: ITuudised.ee • 7. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis avati koostöös Euroopa Kosmoseagentuuriga Baltimaade esimene kosmose äriinkubaator

Foto: Rasmus Kooskora
Täna avati Teaduspargis Tehnopol Euroopa Kosmoseagentuuri Eesti äriinkubaator (ESA BIC Eesti), mis on esimene omataoline Baltikumis ja 17. kogu Euroopas. Äriinkubaatori avamisega saab Eestist üleeuroopalise kosmosevõrgustiku täieõiguslik liige.

Kosmose äriinkubaatori eesmärk on luua uusi töökohti ja arendada kohalikku majandust. Inkubatsiooniprogramm aitab edendada kosmosega seotud äriideid, pakkudes neile tehnilist tuge ja  ärinõustamist. Aastas toetavad üle Euroopa tegutsevad kosmose äriinkubaatorid enam kui 140 uue ettevõtte tegevust ja kasvu. 

„Euroopa Kosmoseagentuur on oma tehnoloogiasiirde programmi ja äriinkubatsiooni keskuste kaudu aidanud kaasa rohkem kui 500 uue ettevõtte ja paljude uute töökohatade loomisele, pakkudes ettevõtjatele oma toodete või teenuste arendamiseks nii tuge kui ka rahastust. Toetame kosmosetehnoloogiate laiemat kasutust üle Euroopa ning meil hea meel, et ka Eesti kuulub nüüd sellesse võrgustikku. Eesti ettevõtted on teinud Euroopa Kosmoseagentuuriga koostööd juba viis aastat ja näidanud üles suurepärast võimekust töötada välja kosmosetehnoloogiatega seotud uudseid rakendusi ja teenuseid,“ ütles Euroopa Kosmoseagentuuri peadirektor Johann-Dietrich Wörner.

„Eesti esimene satelliidiprojekt ESTCube-1 sai alguse ligi kümme aastat tagasi. Oleme sealt kiirelt edasi liikunud ning täna on ESA BIC Eesti avamine meie kosmoseteekonna järgmine verstapost. Eesti on tuntud oma startupide ja digitaalse ühiskonna poolest, uus äriinkubaator ühendab kosmosetehnoloogiad olemasoleva digitaalse ühiskonnaga, tuues kasu mõlemale valdkonnale. Siit edasi on järgmiseks sammuks täna juba kasutusel olevate e-teenuste kombineerimine planeedi Maa vaatlusandmete ja satelliitnavigatsiooni teenustega. Äriinkubaatori abiga saavad insenerid ja teadlased luua uusi kosmosega seotud tooteid ja teenuseid,“ ütles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo.

ESA BIC Eesti programmijuhi Andrus Kurvitsa sõnul on kosmose äriinkubaatori avamine väikene samm Euroopa Kosmoseagentuurile, kuid suur hüpe Eesti riigi ja siinse startup maastiku jaoks. „Ootame inkubaatorisse ägedaid lahendusi ja loomingulisi meeskondi,“ kutsus Kurvits äriinkubaatoriga tutvust tegema.

ESA BIC Eesti juhtpartner on Tartu Teaduspark, kes hakkab koostöös Tallinna Teaduspargiga Tehnopol inkubatsiooni pakkuma nii Tartus kui ka Tallinnas.

„Tegeleme Startup Inkubaatoris igal aastal ligi 45 tehnoloogiaettevõttega, kellel aitame jõuda jätkusuutliku käibe või esmase erainvesteeringuni. Näeme järjest rohkem ettevõtteid, kes arendavad kosmosega seotud tehnoloogiaid ning koostöös Euroopa Kosmoseagentuuriga saame neile nüüd pakkuda oma toote või teenuse arendamiseks 50 000 euro suurust finantseeringut ja valdkonnaspetsiifilist mentorlust. Meie eesmärk on, et viie aasta jooksul jõuaksid 20 Eesti startupi rahvusvahelisele turule. Täna kuulutamegi välja esimese püsivalt avatud taotlusvooru inkubatsiooni kandideerimiseks, et saaksime tulevikus ägedaid kosmosetehnoloogiaid ka laiemalt kasutada,“ selgitas Teaduspargi Tehnopol Startup Inkubaatori juht Martin Goroško.

ESA BIC Eesti konsortsium koosneb kaheksast partnerist: Tartu Teaduspark, Tallinna Teaduspark Tehnopol, Tartu linn, Tallinna linn, Tartu Ülikool, Tallinna Tehnikaülikool, Tartu Observatoorium ja Kredex.

Foto: Rasmus Kooskora
Foto: Rasmus Kooskora
Foto: Rasmus Kooskora
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755