Autor: ITuudised.ee • 14. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

President Kaljulaid: Aafrika võiks digimaailmas Euroopast mööda minna

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei
Vabariigi President on visiidil Etioopias ning kohtus täna ennelõunal Addis Ababas Aafrika Liidu kaubanduse ja tööstuse voliniku Albert Muchangaga.

Kohtumisel arutati nii Aafrika ja Euroopa Liidu suhteid ja peatset tippkohtumist kui ka Eesti kogemust ja Aafrika riikide võimalusi digitehnoloogiate järjest suuremaks kasutuselevõtuks.

Volinik Muchanda andis ülevaate Aafrika vabakaubandustsooni läbirääkimistest ning president Kaljulaid soovitas Aafrikal kaaluda ja andmete vaba liikumise võimaldamist, mida Euroopa Liidus veel ei ole. „Aafrika peaks ja saaks õppida Euroopa kogemustest ning meie õppetundidele tuginedes lõigata kaasaegsetest tehnoloogiatest palju enam kasu. Sel ajal kui meie Euroopas alles üritame aru saada, mida see andmete vaba liikumine ehk viies vabadus tegelikult ka tähendaks ning kuidas selle rakendamine toimiks, siis Aafrika riikidel on võimalus oma digiühiskonnad juba niimoodi üles ehitada, et kasu oleks palju suurem.

Sellest saaks tõeline edulugu ning annaks kontinendi arengule väga tugeva tõuke ning võimaldaks mõnes valdkonnas Euroopastki mööda minna,“ julgustas president Kaljulaid aafriklasi julgemalt mõtlema ja töötama andmete vaba liikumise nimel. Erinevatest küberilmas valitsevatest ohtudest rääkides rõhutas Eesti riigipea riigi kohust tagada inimeste turvaline identifitseerimine internetis ning küberhügieeni alase teadlikkuse tõstmist. 

Kohtumisel räägiti ka Euroopa ja Aafrika Liidu peagi saabuvast tippkohtumisest ning Eesti valmisolekust aidata luua Aafrika Liidu juurde e-valitsemise kompetentsikeskus.

President Kaljulaid on visiidil Etioopias ja Ruandas, kus kohtub Aafrika Liidu juhtidega ning mõlema riigi riigipeadega.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755