Autor: ITuudised.ee • 17. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti idufirmade panus majandusse kasvas jõudsalt

Foto: Rivo Riistop
Startup Estonia koostatud värske ülevaate kohaselt töötas 2017. aastal Eesti idufirmade heaks 4300 inimest, kelle pealt maksti tööjõumakse 36 mln eurot. Kohalikud iduettevõtjad kaasasid eelmisel aastal investoritelt täiendavat kapitali 270 mln eurot.

Kokku on Eestis praegu ligikaudu 500 idufirmat. Kui 2016. aastal töötas kohalike idufirmade heaks üle maailma 3500 inimest, kellest kolm neljandikku Eestis kohapeal, siis 2017. aastal oli Eesti idufirmade heaks töötavate inimeste arv 4300 ning nendest 3000 töötasid Eestis. Ühes töötajate arvu kasvuga, suurenes ka tööjõumaksude laekumine idufirmadelt. 2016. aastal tasusid iduettevõtted tööjõumakse 28 mln eurot ning eelmisel aastal oli see juba tervelt 36 mln eurot. Kokku ulatus Eesti idufirmade käive 2017. aastal 275 mln euroni.

Kuigi varase faasi idufirmasid lisandus eelmisel aastal palju, on sektori kasvule hoogu juurde andnud eelkõige suuremate idufirmade tugev käive ning jätkuvad investeeringud tegevuse laiendamisse. Näiteks moodustavad umbes 50% kogu idufirmade tööhõivest 10 suuremat valdkondlikku tööandjat.

Kokku kaasasid Eesti idufirmad 2017. aastal investeeringutena umbes 270 mln eurot. Ülekaalukalt suurim investeering tehti TransferWise’i, mis kaasas täiendavad 240 mln eurot. Seega jäi üldine tehingute maht 30 mln euro juurde (vrd 2016. aastal 80 mln eurot). Järgnesid Skeleton Technologies 15 mln euroga ning ZeroTurnaround ja Jobbatical, kumbki kaasasid 3,5 mln eurot. Kokku tehti eelmisel aastal 39 investeeringut, mida on pisut vähem kui 2016. aastal (43).

Startup Estonia juhi Maarika Truu sõnul võiks sel aastal jätkuda nii valdkonna tööhõive kui ka investeeringute kasv. „Kuigi 2017. aasta investeeringute kogumaht, arvestamata Transferwise‘i suurinvesteeringut, oli väiksem kui aasta varem, ei ole erinevus tehingute arvu vaadates nii suur. See näitab, et turul on palju varajases faasis investeeringuid ja nüüd, kus tegevust on alustamas uued riskikapitalifondid, saab käimasolev aasta olema kahtlemata heade väljavaadetega,“ arutles Truu. 

Ka Taxify kaasasutaja Martin Villigu sõnul võib startup-investeeringute arenguga Eestis rahul olla. „Tehingute arv on viimasel viiel aastal jäänud suhteliselt samaks, kuid investeerimismahud on oluliselt kasvanud. On loogiline, et üksikutel suurematel kapitali kaasavatel ettevõtetel on koguarvule suur mõju, samas ma näen turul ka palju uusi idufirmasid,“ ütles Villig.

Suurimad väljumised 2017. aastal olid Teleport, mille ostis ettevõtteliikuvuse haldamise platvorm Move Guides, suurandmete platvorm PlanetOS, mille omandas Silicon Valleys asuv Intertrust Technologies, ning Eesti Java arendaja ZeroTurnaround, mille omandas Rogue Wave Software. Tehingute suurusi ei ole avalikustatud, kuid kõiki neid on loetud edukateks ja vähemalt ühe suurusjärk on 50 miljonit eurot.

Eesti Äriinglite Assotsiatsiooni EstBan presidendi Rein Lemberpuu hinnangul, oli 2017 eelkõige muutuste aasta. „Minu hinnangul oli 2017 muutuste aasta, mis valmistab meid ette uue idufirmade laine tulekuks. Muutuse toovad uued investeerimisfondid ja idufirmad. Tänu startup viisa programmile näeme siia tulemas palju uusi startup meeskondi nii Eestist kui ka välismaalt.“

Startup Estonia on loodud Eesti idufirmakeskkonna ülesehitamiseks ja tugevdamiseks, et luua kohalike idufirmade jaoks kindel kasvupinnas. Startup Estonia programmi elluviijaks on KredEx. Startup Estonia programmi rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755