Autor: ITuudised.ee • 23. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jüri Ratas kohtus Eesti iduettevõtjatega

Iduettevõtjad peaministriga kohtumisel, keskel Sten Tamkivi.
Foto: Maret Koplus
Peaminister Jüri Ratas kohtus eile enam kui kümne iduettevõtte esindajaga, et arutada nende ootusi riigile ning rolli majanduses.

Ratase sõnul on iduettevõtted dünaamiline osa Eesti majandusest, kellega riik peab hoidma tihedat kontakti, et saada tagasisidet ettevõtluskeskkonna ja innovatsiooni kohta.

"Iduettevõtete tegevus on juba oma olemuselt suunatud välisturgudele ja kõrge lisandväärtusega toodete pakkumisele ning seepärast on mul hea meel, et Eestis on iduettevõtete alustamise määr Euroopa üks kõrgeimaid," sõnas Ratas kohtumise järel.

Peaministri sõnul peame riigina hoolitsema, et pealehakkamise ja ettevõtluse ees poleks ebamõistlikke takistusi. "Ettevõtjate tagasiside ja ideed on meile väga olulised. Iduettevõtjate kogemus ja mõtted on väärtuslikud, sest nende tegevus on nii tehnoloogiliste kui ka ühiskondlike arengute eesotsas," kinnitas Ratas.

Kohtumisel arutati, kuidas vähendada Eestis välismaiste iduettevõtete ees olevaid takistusi. Eelmisel nädalal koos olnud majandusarengu valitsuskomisjon otsustas, et välismaalastele muutub Eesti ettevõtetesse investeerimine lihtsamaks. Tulevikus saaks osaühingu kapitali rahalisi sissemakseid teha ka Euroopa majanduspiirkonna riikide pankade ja makseasutuste kaudu.

Samuti on plaanis luua uus notariaalse tõestamise viis – kaugtõestamine, mis lubaks teha osa toiminguid Eesti välisesindustes. See muudab notariteenuse e-residentidele ja mujal elavatele Eesti kodanikele kättesaadavamaks.

Arutelul pöörati tähelepanu ka valdkonna teistele väljakutsetele, milleks Eestis on iduettevõtjate sõnul ligipääs talentidele ning tööjõu maksukoormus. Startup-kogukond pakkus olukorra leevendamiseks välja omapoolseid lahendusi (näiteks maksuosak), mida ka analüüsitakse ning lahenduste rakendamist arutatakse järgmisel iduettevõtjatega kohtumisel, mis on plaanis sügisel. Samuti oli teemaks, kuidas iduettevõtted saavad kaasa aidata nn traditsioonilise majanduse tootlikkuse kasvule ja uuenduslikkusele.

Lisaks tutvustati kohtumisel ka iduettevõtete sektori peamisi majandusnäitajaid. Eelmise aasta lõpu seisuga töötas Eesti idufirmades kohapeal umbes 3000 ning väliskontoreis 1300 inimest. Mullu lisandus Eestisse selles valdkonnas 500 töökohta.

Idufirmad maksid mullu kaheksa miljoni euro ulatuses rohkem tööjõumakse kui aasta varem. Kokku tasusid iduettevõtted eelmisel aastal tööjõumakse 35 miljonit eurot. Nende maksude maht töötaja kohta on idufirmades üle kahe korra suurem kui samaealistes ettevõtetes keskmiselt.

Sektori ettevõtete eelmise aasta müügitulu oli umbes 270 miljonit eurot ning koos väliskontorite tuludega hinnanguliselt 400 miljonit. Kümne aasta jooksul on kaasatud 648 miljonit eurot investeeringuid, neist viimastel aastatel umbes sada miljonit aastas.

Kohtumisel peaministriga osalesid Kristiina Koort (EstVca), Maarika Truu (Startup Estonia), Marek Kiisa (Superangel), Martin Goroško (Tehnopol), Martin Villig (Taxify), Ragnar Sass (Pipedrive, LIFT99), Rain Rannu (Superangel, Fortumo), Risto Rossar (Insly), Rivo Riistop (Startup Estonia), Ronald Hindriks (Jobbatical), Sille Pettai (Smartcap) ja Sten Tamkivi (Topia). Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poolt osales arutelus asekantsler Viljar Lubi.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755